В області проаналізують можливості щодо розміщення тимчасових переселенців в осінньо-зимовий період

13 Серпня 2014 12:15
zt-news.org.ua

zt-news.org.ua

Сьогодні два найбільших центри поселення, санаторій Тетерів в Коростишівському районі та табір “Віра. Надія. Любов” в селі Зарічани біля Житомира, не мають опалення. Щодо санаторію Тетерів, то директор цього закладу Василь Дикарєв під час засідання регіонального координаційного штабу з питань розміщення переселенців запропонував витратити до 200 тисяч гривень, встановити автономні котли і опалювати 2 корпуси санаторію, де може проживати 150 людей. Проте залишається питання з харчуванням, адже для цього потрібне централізоване газопостачання. Тому проблема є невирішеною. 


Андрій Виноградський, волонтер, який опікується переселенцями в таборі “Віра. Надія. Любов”, пропонує інший вихід. Обладнати до 40 кімнат готелю Житомир та розселити там півтори сотні людей, які в силу різних причин до зими ще не зможуть повернутися на малу батьківщину. 


“Ми готові і людей зібрати – з числа волонтерів, з числа тих людей, які проживають в таборі, готові деякі будматеріали закупили і зможемо підготувати приміщення за 2-3 тижні. А якщо люди будуть в Житомирі, то половину дітей шкільного віку, які туди переселяться з табору¸ ми можемо забрати до себе в приватну школу “Сяйво” Проте проживання в готелі можливе лише за умов фінансування фактичних витрат закладу. Сьогодні перебування в ньому однієї людини з трьохразовим харчуванням коштує 150 гривень на день. Люди, які масово почали прибувати зі Сходу, проживають у згаданих санаторії та готелі вже два місяці. За цей час жодної копійки фінансування не надійшло, скаржаться керівники цих установ. 


Як повідомив керівник області Сергій Машковський, гроші в розмірі 25% витрат, надійдуть вже цими днями. Щодо подальшого фінансування, питання також вирішується. Як і в процесі вирішення – облаштування зимових помешкань для переселенців. Сьогодні у закладах комунальної та державної власності області розселено 597 людей. Левова частка – 512 людей, в будівлях без опалення. (287 – в санаторії Тетерів, 225 – в таборі “Віра. Надія, Любов.”, решта – в готелі “Житомир” та санаторії “Дениші”).