День народження гривні: в Малині виготовляють папір для українських грошей

2 Вересня 2014 13:21
1.zt.ua

1.zt.ua

Сьогодні, 2 вересня українська гривня відзначає День народження. У цей день 18 років тому українці почали міняти свої мільйони купонів на новенькі банкноти з незвичною ще тоді назвою “гривня”.

При підготовці грошової реформи була проведена непроста робота, включаючи виготовлення нових банкнот і розмінної монети. Починати довелося з нуля: держава не мала необхідної матеріальної і технологічної бази для виробництва банкнотного паперу, а також обладнання для друкування банкнот і карбування монет. Тому на перших порах гривню і частину розмінної монети вирішили виготовляти за кордоном. Перші зразки купюр (низьких і середніх номіналів) випустила у Канаді фірма Canadian Bank Note Co. Копійки чеканилися на Луганському верстатобудівному заводі та монетним двором Італії. Нарешті, банкноти номіналом 50 і 100 грн виготовлялися на Мальті фірмою «Томас де ля Рю» (Великобританія). Ескізи вітчизняних грошей підготували відомі в Україні художники-графіки: ілюстратор Василь Лопата і дизайнер Борис Максимов.

Надалі було створено унікальне виробництво – Банкнотно-монетний двір та Фабрика банкнотного паперу у місті Малині (Житомирська обл.,). Перша черга фабрики введена в дію у березні 1994 р., фабрика повністю – у квітні 1997-го, а Монетний двір, після перебазування із Луганська і модернізації устаткування, – у квітні 1998 р.

Джерело: 1.zt.ua