Підприємці випробують унікальну технологію вирощування сої на піщаних ґрунтах Житомирщини

23 Вересня 2014 17:29
1.zt.ua

1.zt.ua

Чи необхідна фермерові профільна освіта? Вона радше заважає, ніж допомагає, переконані економісти Олексій Симиренко та Віталій Старий, засновники агрокооперативу «Симиренко».

«Навчені агрономи намагаються науково обґрунтувати неможливість виконання того чи того завдання, – стверджує Старий. – Ми ж експериментуємо і знаходимо варіанти вирішення», пише видання Forbes.ua.

2013-ий їхнє підприємство закінчило з виторгом $6 млн. Основна продукція – яблука, соя, соняшник, ріпак, жито.

До 2009 року партнери були лише опосередковано пов’язані з фермерством. Вони створювали агропідприємства і продавали їх іноземним інвесторам. Клієнт говорив, чим хоче займатися, а українці робили все інше: реєстрували компанію, орендували землю, купували обладнання, наймали людей. Один із замовників розрахувався за послуги 700 га землі в Вінницькій області, дві третини з яких займали занедбані яблучні сади. Симиренко та Старий привели в порядок приблизно половину дерев, з яких тепер щороку збирають більше 3000 т яблук. Загальні інвестиції в угіддя склали близько $450 000. Зі збутом продукції, за словами аграріїв, проблем немає. Продуктові сорти (20% продукції) продаються по всій країні в мережах METRO, «Велика Кишеня», «Фуршет», «Сільпо» та через мережу посередників на ринках. Промислові йдуть до заводів-переробникам – «Вітмарк-Україна», «Яблуневий дар», «Пфаннер-Бар».

У березні цього року партнери запустили ще один амбітний проект. За 700 000 гривень купили підприємство-банкрут, в оренді у якого було 1300 га піщаних ґрунтів у Житомирській області.

80% землі засіяли соєю. Мета – зібрати близько 3 т з гектара при середній врожайності культури в Україні в 2 т. Фермери впевнені, що це цілком реально. Технологію вже випробували на полях Херсонської області.

Щоб знайти краще співвідношення врожайності до собівартості, на полі проводиться близько 20 експериментів – різні ділянки обробляються різними способами. За словами підприємців, багато дипломованих фермерів не визнають такого підходу.

«Вони сміються, коли бачать, як ми ходимо по полю з ручними мотообприскувачами, – розповідає Симиренко. – Зате вже через два тижні ми бачимо результат і робимо висновки».

Джерело: 1.zt.ua