Микола Томенко: В Україні нарешті з’явилося справжнє свято захисника вітчизни

15 Жовтня 2014 11:15
tomenko.ua

tomenko.ua

В ефірі «112 каналу» радник Президента Микола Томенко, коментуючи Указ Петра Порошенка про відзначення 14 жовтня Дня захисника України, зауважив, що вже не один рік ведеться дискусія стосовно історично обгрунтованої і сприйнятної дати відзначення Дня захисника вітчизни чи Дня української армії.

«Цілком очевидно, що і радянська версія свята (23 лютого), і українська формалізована (6 грудня) не були правильними. Щодо 23 лютого, то навіть фахівці з російської та радянської історії серйозно критикували цю дату. Тим більше, що Україна має відношення до 23 лютого, як Китай до заснування козацької республіки», – зауважив М. Томенко

Він нагадав, що, як відомо, 23 лютого 1918 року під Нарвою і Псковом російські війська отримали поразку від німецьких військ. «Отже, навіть для російської армії це, скоріше, день поразки, не говорячи вже про Україну», – зазначив Микола Томенко.

6 грудня, яке було визначене Днем Збройних Сил України за формальною ознакою, в день ухвалення в 1991 році закону України «Про Збройні Сили України». «Ця дата з історичної точки зору теж викликала багато нарікань, оскільки більшість істориків схиляються до того, що саме 6 грудня за новим стилем 1240 року Київ (столиця Київської Русі) був захоплений монголо-татарами і, фактично, на довгий період Київська Русь як прабатьківщина України, перестала існувати», – нагадав Микола Томенко.

Тому, на його переконання, рішення стосовно відзначення Дня захисника України 14 жовтня є близьким до ідеального, і на користь цього є три причини. «По-перше, як мінімум для земель так званої Великої України день створення козацтва є одним з найважливіших як символ лицарства, мужності і героїзму. Для Західної України цей день важливий як день створення Української повстанської армії, що боролася за незалежність. І, нарешті, для всієї України Покрова – це ще й велике християнське свято, свято захисниці України, українського війська тощо. До речі, у всіх документах козацької доби саме на Покрову збиралися найважливіші козацькі ради, де приймались рішення, чи брати участь у якихось військових діях, чи ні. Тому нарешті Україна отримала історично обгрунтовану і суспільно сприйнятну дату для відзначення Дня захисника вітчизни і Збройних Сил – 14 жовтня – День захисника України», – підсумував Микола Томенко.

Джерело: tomenko.ua