Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії

21 Жовтня 2014 11:51
zakarpattya.net.ua

zakarpattya.net.ua

Україна близька і актуальна чехам. Це підтвердив престижний міжнародний конкурс Czech Press Photo, в якому всі три нагороди в категорії “Актуально” отримали фотографії з київського Майдану.

Фотографією року на ХХ ювілейному чеському фотоконкурсі,  який проходив під патронатом Президента Чеської Республіки та мера Праги, стала світлина молодого чеського фотожурналіста Філіпа Сінгера з агенції ЕРА (European Pressphoto Agency) під назвою “Початок”, на якій зафіксувано мить, коли чоловік із закривавленим обличчям минає стіну з ангелами Михайлівського собору в Києві. Фото датується ніччю на 1 грудня 2013 року.

Як розповів член жюрі конкурсу, американський фотограф  і мистецтвознавець Джеймс Хьюгенін, міжнародне жюрі, що  засідало 10-12 жовтня, ні миті не вагалось і протягом п’яти хвилин одноголосно вибрало найкращу фотографію цьогорічного Czech Press Photo. Фото Філіпа Сінгера звернене до важливої сучасної європейської події, особистий біль цього чоловіка на тлі мовчазної величі святих і ангелів – це сильна метафора, яка хвилює й промовляє до кожного.

Загалом український Майдан став головною темою Czech Press Photo 2014. Інші фотографії Філіпа Сінгера в категорії “Актуально” отримали Першу премію. Друге та третє місце посіли  світлини журналіста Петра Сгеломовського: “Центральна площа в Києві” та фото рятувальників на місці катастрофи малайзійського літака в Донецькій області. Заснована в цьому році нова Премія Чеського видавничого агентства  дісталася  Карлу Цудліну  за фото “Майдан Незалежності”, яка має виключну журналістську якість: своєчасність, оперативність і точність.
Czech Press Photo – це конкурс з подальшою виставкою чеських репортажних фотографій, подібний до відомого міжнародного  конкурсу  World Press Photo. Заснований в 1995 році з ініціативи фотожурналістів Даніели Мразкової  та Володимира Ремеше, які організовують його дотепер. Мета конкурсу – дати публіці уявлення про визначні події минулого та поточного року,  а також стимулювати розвиток медійної фотографії, сприяти збільшенню інтересу до фотожурналістики як засобу міжособистісного пізнання і порозуміння.

Чеський фотоконкурс проводиться для фотографів з  тривалим проживанням або місцем праці в Чехії або Словаччині. Світлини повинні бути зроблені для публікацій в період з 30 вересня минулого року по 30 вересня поточного року.

Головна нагорода конкурсу “Кришталеве око” буде вручена  Філіпові Сінгеру 21 листопада  у Празі на урочистому відкритті виставки найкращих робіт Czech Press Photo і становить 120 тисяч крон (5500$).

 

Джерело: zakarpattya.net.ua