З російської мови пропонують прибрати слово “українець”

31 Жовтня 2014 13:54
vsiknygy.net.ua

vsiknygy.net.ua

Плутанина в головах відбувається через плутанину в термінах, впевнені історики

У РІА “Новости” пройшла прес-конференція на тему “Сучасне розуміння патріотизму в молодіжному середовищі”. На думку історика, творця музею “Слов’янський Кремль” і “Школи виживання” Віталія Сундакова, російської цивілізації сьогодні немає, та й живемо ми в країні з неправильною назвою: ми повинні називатися Руссю, а ніякою не Росією. Пише Ytro.ru.

“Слово “русский” вимовляється в останні місяці дуже часто, – зазначив Сундаков. – Чим же таким ми відрізняємося? У чому наша унікальність і екзотичність?” Виявляється, ніхто цього не знає, навіть сам історик: “Що таке патріотизм – з цим теж ніхто не розбереться. Для вітрильника, у якого немає мети, жоден вітер не буде попутним”.

Так що ж робити? Проводити тренінги, а також дитячі та молодіжні табори “з метою виявлення цих коренів”. Цього літа під патронажем Віталія Сундакова був організований табір, де підлітки і діти грали в лапту, одягалися в сарафани. “Що нам йога, коли у нас є здрава? Що нам футбол, коли у нас є лапта?”, – констатує історик.

Досвід створення подібних таборів високо оцінив голова ради директорів Центру міжнародного і міжрегіонального співробітництва Олег Контоністов. За його словами, майбутні молодята записуються за рік, щоб провести в таборі справжнє старослов’янське весілля. Кожен день на участь у таборі приходить по 300 заявок з Росії, України і Білорусії.

“Це молоді люди, які пишаються, що Русі не 300 років, а більше тисячі”, – повідомив Контоністов.

Головне в справі патріотизму – мотивація: “Просто читати молоді лекції – це їм не цікаво. А кування та плетіння лози – це залишає глибокий слід у душі, народжує такий справжній руський патріотизм”.

За словами директора АНО підтримки громадських освітніх програм “Школа активізації громадянськості” Михайла Іванченка, така система таборів “нагадує ту систему, яка була, – піонери, жовтенята, вміння працювати в малих фронтальних групах, ось цей механізм”.

Торкнулися на прес-конференції і тему конфлікту на Україні. На думку Віталія Сундакова, всі біди походять від плутанини в назвах: “Українець і білорус – взагалі не можна так говорити. Немає ні українців, ні білорусів – є великороси і малороси”. Через незнання термінів плутаються навіть журналісти, після чого плутають всіх інших.

“Російська мова містить таку поліфонію термінів!”, – переживає історик. Він уточнив, що не пропонує носити лапті. Але від дечого відмовлятися все ж не варто: “Ніколи ми не жили за законом, бо звикли жити по справедливості. За одну і ту ж провину треба одного розірвати, іншого по плечу поплескати, бо довели. А зараз ти вбив людину – п’ять років, а якщо ти його вбив і з’їв, все одно п’ять років”.

Ну а найбільш далеке для російської людини – голосування: “Це найнедолугіша система. Вирішує все кращий мисливець, коли йдемо на полювання”.

Джерело: vsiknygy.net.ua