Як Житомир може економити 20% на опаленні взимку

7 листопадаа 2014 12:40
zthata.com.ua

zthata.com.ua

Ні для кого не секрет, що власники квартир багатоповерхового будинку платять не тільки за опалення своєї квартири, але і за обігрів приміщень загального користування.

Витрата теплової енергії на загальнобудинкові потреби деколи виходить справді чималий. Особливо якщо на сходових клітинах є розбиті вікна, вхідні двері не закривається.

Головні умови економії теплоенергії, які дійсно впливають на заощадження тепла в квартирі і на платежі за опалення, – це теплотехнічні показники конструкцій будинку: перекриттів, зовнішніх стін, дахи, горища, вікон та дверей.

Наприклад, встановивши в під’їзді багатоповерхівки пластикові вікна, за рахунок скорочення втрат тепла, яке раніше йшло через ті ж тріщини у віконному отворі, вдасться зберегти температуру, що відповідає нормативам, як у під’їздах, так і в квартирах. При цьому зникає потреба збільшувати нагрів теплоносія. І виходить, що якщо ресурсу витрачено менше – мешканці вже не платять за зайві гігакалорії.

Крім того, для того, щоб вода в трубах житомирської мережі теплопостачання не остигала, необхідно «кутати» їх спеціальним утеплювачем.

Для регулювання теплопостачання у багатоквартирних будинках необхідно встановити прилади, які гідравлічно підтримують комфортну температуру в приміщеннях. Коштують такі прилади відносно недорого – близько 10 тисяч гривень з урахуванням монтажу і реконструкції частини трубопроводу в підвалі (якщо в цьому є необхідність). Для порівняння – автоматизована система на один будинок обійдеться приблизно в 50 тисяч грн.

Завдяки встановлених приладів обліку теплоенергії власники можуть економити близько 10-15% на оплату опалення. Так, при комфортній температурі в квартирі в 20-22 градуси, її можна трохи знизити. За нормативом у житлових приміщеннях мінімальний нагрів повітря має становити 18 градусів. Якщо знизити температуру в квартирі всього на один градус – до 20-21, то, відповідно, плата за опалення зменшиться приблизно на 6%.

Є й інший варіант заощадження тепла і грошей: зниження температури гарячої води ночами (з 24:00 до 06:00) з 50 до 35 градусів. Тоді витрати теплоенергії зменшаться ще приблизно на 1%.

Варто нагадати, що найчастіше перші поверхи багатоквартирних будинків зайняті під офіси та магазини. У нежитлових приміщеннях також є можливість заощадити. Якщо знижувати температуру внутрішніх приміщень в той час, коли немає необхідності його опалювати, можна скоротити щомісячні нарахування по тепла на 20%.

Всі вищевказані заходи щодо економії тепла житомирські керуючі компанії при необхідності можуть зробити дистанційно, завдяки впровадженню системи диспетчеризації у своєму житлофонді.

Джерело: zthata.com.ua