Військкомати Житомирщини розпочинають четверту хвилю мобілізації

20 Січня 2015 10:13
news.bigmir.net

news.bigmir.net

Чергова, четверта хвиля часткової мобілізації в Житомирі розпочнеться вже сьогодні і триватиме 90 днів.

Президент Петро Порошенко на робочій зустрічі з керівниками обласних державних адміністрацій підписав Указ про проведення в 2015 році трьох черг часткової мобілізації.

Глава держави назвав «завданням із завдань» у 2015 році зміцнення обороноздатності країни. При цьому Президент зазначив, що «почесні право і обов’язок захищати державу повинні бути в рівній мірі розподілені між усіма областями, пропорційно кількості військовозобов’язаних».

«При проведенні попередніх хвиль у нас, на жаль, були певні перекоси», – сказав Петро Порошенко. За його словами, є чотири області, чиї показники значно нижче, ніж в середньому по країні. Глава держави повідомив, що дав доручення Міністру оборони, Главі Адміністрації, секретарю РНБО контролювати, щоб пропорції чітко дотримувалися.

«В армію повинні прийти свіжі сили, які замінять тих, хто мобілізувався раніше, адже перша хвиля почалася майже рік тому. Ми повинні сьогодні хлопців з фронту відпустити додому відпочити, відновити боєздатність. І це – ще одне з головних завдань мобілізації », – сказав Петро Порошенко.

Президент подякував за самовіддану службу Батьківщині тим, хто провів по шість-сім місяців в окопах. «Повинен повідомити, що Указ про демобілізацію готується, і я планую його підписати найближчим часом, відразу ж після запуску мобілізації, щоб не допустити зниження боєздатності країни», – сказав Глава держави.

Глава держави також наголосив на необхідності залучення військовослужбовців, які добре себе проявили, на контрактну службу. Демобілізованим воїнам необхідно запропонувати роботу у військкоматах, в першу чергу, інвалідам, які потребують соціалізації та підтримки, сказав Президент.

Хто не підлягає мобілізації?
Громадяни, у яких є троє і більше дітей віком до 18-ти років. Також ті, хто оформив опіку над непрацездатними родичами. Не призвуть заброньованих за підприємствами (порядок бронювання врегульовано відповідними розпорядженнями Кабміну). Студенти та аспіранти, які проходять навчання на денній формі також гарантовано не підпадають під мобілізацію. Також не будуть мобілізовані громадяни, визнані непридатними до несення військової служби за станом здоров’я. Жителі окупованих територій, священики (служащі в офіційно зареєстрованих релігійних організаціях), і народні депутати також служити не підуть.
Яка відповідальність за ухилення від військової служби?
При неявці громадянина за повісткою військкоматами складається адмінпротокол. Крім того, якщо громадянин відкрито заявляє про небажання служити, це є підставою для порушення кримінальної справи.

Довідка: За неявку у військкомат за повісткою при повній або частковій мобілізації особі загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 85 до 119 грн., За порушення законодавства про мобілізацію передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн., За умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка – штраф у розмірі від 17 до 51 грн. За ухилення від призову за мобілізацією в ст. 336 Кримінального кодексу України прописана відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.
Скільки людей мобілізують в Житомирі?
Жоден регіон, включаючи столицю, не користуватиметься привілеями. У середньому закличуть близько 2,5% військовозобов’язаних у кожному регіоні – пропорційно. Під час третьої хвилі мобілізації середній відсоток дорівнював 3,7 на кожен регіон. Пріоритет буде відданий тим хто має військову підготовку, служили в армії і отримали військову спеціальність.
Яка зарплата військовослужбовців в зоні АТО?
Зарплату військовослужбовців в зоні АТО в новому бюджеті зрівняли і тепер вона становитиме до 5000 гривень. Базова ставка – 3500 плюс нарахування. Відзначимо, що 5000 гривень – це зарплата для військових у контрактній армії.
Військкомати в Житомирі

Військкомат міський та Житомирського району
адреса: вулиця Маршала Рибалка, 21
телефон чергового (0412) 251234

Військкомат Житомирської області
адреса: вулиця Баранова, 4
телефон чергового (0412) 473726