Житомирським стентам розповіли як діяти в надзвичайних ситуаціях

5 Березня 2015 14:35
1.zt.ua

1.zt.ua

Консультант по взаємодії з питань антитерористичної діяльності управління СБУ в Житомирській області, полковник Анатолій Глухончук зустрівся зі студентським активом Житомирського державного технологічного університету.

Протягом години він пояснював молоді, як діяти при виникненні надзвичайних ситуацій, а також дав кілька порад як реагувати на прояви тероризму.

За словами правоохоронця, щоб не сталося – в першу чергу треба опанувати себе, подолати страх, не панікувати. У такому випадку людина не лише зможе  зберегти своє життя і не завдати нікому шкоди, але й правильно оцінивши ситуацію, врятувати тих, хто знаходиться поруч.

Важливо розрізняти, що надзвичайні ситуації можуть траплятися у приміщеннях, транспорті, посеред вулиці чи взагалі у безлюдному місці. Алгоритм дій щоразу фактично однаковий: якщо ви помітили підозрілі речі, залишені без нагляду, або осіб, які поводяться дивно, то в першу чергу необхідно звернутися у службу 102.

Якщо такої можливості нема, то краще оповістити про загрозу оточуючих, оголосити про евакуацію чи попросити відійти у більш безпечне місце.  Коли на вулиці зчиняється стрілялина – неодмінно краще сховатися за якийсь предмет чи принаймні впасти на землю, але проявляти певну цікавіть до події, знімати її на телефон, чим викликаючи додаткову увагу злочинця на себе, не рекомендується.

Анатолій Анатолійович продемонстрував студентам два види вибухових пристроїв, розповів про принципи їх дії  і найпоширеніші місця для установки. Зокрема, в основі однієї вибухівки годинниковий механізм – звідти й специфічний звук «тікання», а от дистанційні вибухівки приводять в дію за допомогою пульта чи телефона, а на основному блоці світиться червоний вогник.

Самостійно знешкоджувати такі пристрої  працівник СБУ не радить, але можна допоомгти фахівцям хоча б тим, що назвати телефоном точну адресу і час виявлення схожих речей, попросити людей навкруги відійти на безпечну відстань, зупинити прояви паніки і зберігати спокій до приїзду спецслужб. Практика показує, що після надходження дзвінка від можливого «терориста» із заявою про замінування або інформації від громадян про виявлення підозрілих речей і до моменту вибуху проходить близько 30 хвилин.

Глухончук поділився зі студентами реальними прикладами роботи правоохоронців та управління СБУ, згадуючи про масштабні навчання у ТРЦ «Глобал».

Наостанок він порадив бути обережними, повідомляти викладачам чи у відповідні органи про незнайомих осіб, які намагаються вивідати інформацію про університет чи гуртожиток, з метою подальшої провокації. Не рідко студентам за певні кошти чи безкоштовно пропонують занести якийсь пакунок, про вміст якого можна не підозрювати, а згодом стати учасником злочину. При евакуації з навчального закладу чи житлової кімнати необхідно забирати власні речі, документи, вимикати усі прилади і слідувати настановам компетентних органів.

Телефон чергового УСБУ (0412) 37-21-52, 096 – 563- 02- 07. Контакти  оперативного штабу при Житомирській ОДА 475-101.

Юлія ДЕМУСЬ

 

Джерело: 1.zt.ua