Троє військових з Житомирщини були удостоєні звання “Герой України”

24 Березня 2015 09:19

1.zt.ua

1.zt.ua

Президент Петро Порошенко присвоїв звання Героя України чотирьом військовим командирам, які проявили мужність, героїзм, високий рівень професіоналізму, відстоюючи суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України. Про це пишуть на сайті президента.

Глава держави вручив ордени «Золота зірка» на зустрічі з командирами бригад та батальйонів Збройних Сил України, що відбулася у Національному університеті оборони імені Черняховського.

Порошенко заявив, що найкращі бойові командири мають призначатися на керівні посади у Збройних Силах. Він відзначив, що вже вісім командирів бригад призначено на вищі посади у Збройних Силах. Зокрема, Герой України полковник Михайло Забродськийпризначений командувачем Високомобільних десантних військ.

Найвищу нагороду країни – орден «Золота Зірка» з рук Верховного Головнокомандувача отримав командир 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади оперативного командування “Північ” Сухопутних військ Збройних Сил Василь Зубанич.

Званням Героя України та орденом «Золота зірка» також нагороджено командира механізованого батальйону 30-ї окремої механізованої бригади 8 армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ Сергія Собка. 27 липня 2014 року батальйонна тактична група під керівництвом підполковника взяла стратегічний плацдарм Саур-Могила. Протягом липня-вересня підрозділ виконував завдання на території Луганської області і показав приклад мужності та професіоналізму.

Найвищу державну нагороду також вручено командиру 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади Олександру Порхуну. Під час проведення АТО майор приймав виважені та рішучі рішення у критичні моменти бою. 29 липня штурмова група під керівництвом офіцера взяла під контроль та утримувала Саур-Могилу, що в подальшому позитивно вплинуло на хід операції з найменшими втратами серед особового складу та техніки. В ході операції військовослужбовець отримав контузію III ступеню, але продовжував виконувати поставленні завдання.

Звання Героя України та орден «Золота зірка» вручено командиру механізованої роти механізованого батальйону 30-ї окремої механізованої бригади 8-го армійського корпусу Володимиру Гринюку. Підпорядкований підрозділ офіцеру знищив велику кількість бронетехніки та живої сили незаконних збройних формувань. 10-11 лютого під час зачистки населеного пункту Логвінове завдяки сміливості та блискавичним рішучим діям офіцера штурмова група захопила частину населеного пункту, при цьому особисто офіцер знищив 3 одиниці бронетехніки та до 30 бойовиків. Під час проведення операції отримав поранення, але продовжив керувати зведеним підрозділом.

Джерело: 1.zt.ua