Скільки українські студенти насправді мають платити за виготовлення дипломів

25 Березня 2015 12:08
studway.com.ua

studway.com.ua

Університети на власний розсуд встановлюють ціни на бланк диплома. Студенти обурюються, проте платять. Дізнаємося, скільки насправді повинні коштувати бланки документів про освіту.

Чи повинні студенти платити за бланк диплома?

Раніше за виготовлення дипломів платила держава. Тепер, згідно з п. 3 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виготовлення випускних документів про освіту від 30.03.2011 року, за бланки дипломів бакалавра та магістра мають платити самі студенти.

Дехто вбачає в цьому порушення конституційного права на безкоштовну освіту й навіть відстоює свою позицію в судах. Давайте натомість подякуємо нашій державі за безкоштовне навчання і стипендію щомісяця. І як самодостатні випускники трохи полегшимо її фінансові клопоти.

гарвард

Скільки повинен коштувати бланк диплома і додатка до нього?

Інше питання – чому виші грабують студентів, завищуючи в кілька разів ціни на виготовлення дипломів і додатків європейського зразка. Зазвичай стягують спершу 90 грн. за диплом, а потім стільки ж за додаток.

Як не дивно, в жодному нормативно-правовому акті конкретні ціни не зафіксовані. Раніше в постанові Кабміну від 12.11.1997 року зазначалося, що держава має платити до 2 неоподатковуваних мінімумів за бланк диплома. Потім МОН надсилало у виші епістоляр із закликами не вимагати від студентів більше 36 грн. (останній лист був у 2013 році).

Єдине джерело, де зазначені конкретні цифри, – кошторис підприємства Інфоресурс, яке виготовляє документи про освіту на замовлення всіх навчальних закладів України.

Згідно з кошторисом:

  • Диплом бакалавра – 31,80 грн., з відзнакою – 22,20 грн.
  • Диплом магістра – 31,80 грн., з відзнакою – 43,20 грн.
  • Додаток до диплома європейського зразка – 1,20 грн.

Фото: stock-up.

Джерело: studway