Костел Св. Софії у Житомирі

4 Травня 2015 15:19
thecity.com.ua

thecity.com.ua

Місто Житомир довгий час перебував у державах різних релігійних течіях, то в католицьких державах, то в православних. Через це місто багате пам’ятками сакральної архітектури. Тут можна побачити поряд з католицькими храмами, чимало православних костелів. Одним з таких католицьких костелів є Кафедральний костел святої Софії – один з головних пам’яток міста.

Храм розташований на Замковій горі по вул. Кафедральна, 12а. Будівництво цієї величної споруди було розпочато в 1731 році за ініціативою єпископа С. Ожигов і підтримці служителів ордену Ісуса. Будівництво кафедрального собору було завершено в 1751 році. У його архітектурі вдало використано поєднання елементів двох стилів – бароко та пізнього ренесансу, в результаті чого споруда набула чудовий, величний вигляд. Поруч з костелом також була побудована дзвіниця заввишки 26 метрів. Фасад собору розділений на два яруси і прикрашений вежами, товщина цегляних стін сягає 2 метрів. Другий ярус і вежі оброблені рустами: стіни облицьовані грубо обтесані із зовнішнього боку камінням. Величний вигляд собору доповнюють іонічні і тосканські ордера – архітектурні композиції, що складаються з вертикальних несучих частин і горизонтальних несомих частин.Після реконструкції в XIX столітті в архітектурі собору переважним стилем став класицизм.

Кафедральний собор святої Софії – це повноцінний діючий храм, у ньому проводяться урочисті служби в дні католицьких релігійних свят. Як один з найстаріших пам’яток архітектури державного значення, собор привертає постійну увагу мешканців та гостей міста.

Координати: 50°15’17.88”N, 28°39’16.19”E
Адреса: м. Житомир, пл. Замкова, 2
+38 (0412) 37-30-53

Джерело: TheCity