Хто ж очолює “лісову мафію” в Україні?

6 Травня 2015 09:43
zommersteinhof.io.ua

zommersteinhof.io.ua

Як відомо, ініційований нами закон про введення мораторію на експорт необробленої деревини мав на меті зупинити тотальне знищення лісів в Україні. А найважливіше – зупинити “середньовічний” підхід до використання природніх ресурсів України і залишити ганебне місце останньої країни Європи, яка тотально вивозить ліс цінних порід для продажу за кордон.

Сьогодні є всі можливості використовувати нашу деревину для того, щоб робити готову продукцію в Україні, створювати робочі місця і ставати енергонезалежними. Натомість подолати корупційну “лісову мафію”, що тотально вирубує ліс і вивозить його в Китай, Туреччину та інші країни через так звані фірми-“прокладки”, зареєстровані на Антильських островах, виявилося не так просто. Спочатку законопроект дивним чином “зникав” вночі з порядку денного пленарного засідання Верховної Ради, потім пройшов непросте обговорення між першим і другим читанням і нарешті у квітні був ухвалений.

Натомість щойно отримав інформацію від працівників Секретаріату Кабінету Міністрів про те, що Уряд за підписом Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка подав Президенту пропозицію ветувати даний законопроект з міркувань, що він створить проблеми для лісової галузі України і суперечитиме нашим міжнародним зобов’язанням…

Що стосується наших міжнародних зобов’язань, то нагадаю, що під час дискусій експерти міжнародних організацій, до речі, цілком позитивно поставились до компромісу, що ми маємо “перехідні” періоди для впровадження норм цього закону (заборона на вивезення для всіх порід дерев, крім сосни, діє з 1 січня 2016 року, а щодо сосни – з 1 січня 2017 року). Це дає можливість виконати наші міжнародні зобов’язання та підготувати деревообробну галузь до нових законодавчих умов.

Загальний висновок такий: коли ми говоримо про лісову корупційну галузь, то раніше важко було сказати, хто її підтримує, очолює, “кришує”, якщо хочете.

Коли ж Уряд за підписом Прем’єр-міністра Яценюка надав пропозиції ветувати даний законопроект про мораторій на вивезення необробленої деревини з України, то все стало на свої місця.

До речі, як кажуть поінформовані джерела, для тих, хто сьогодні заробляє на вивезенні лісу-кругляка, підготовка урядового вета обійшлася зовсім недешево.

Сподіваюсь, що в Адміністрації Президента не підтримають пропозицію Уряду Яценюка, і до 7 травня, коли збігає термін підписання даного закону, Президент, незважаючи на згадані пропозиції вета, підпише цей закон і він стане обов’язковим для виконання.