Жоден заклад охорони здоров’я на Житомрщині не пристосований для потреб людей з обмеженими можлвостями

16 Травня 2015 13:32
zt-news.org.ua

zt-news.org.ua

Жоден заклад охорони здоров’я нашої області в повній мірі не відповідає нормам доступності для інвалідів. Найчастіше це недосконала конструкція пандусу, відсутність поручнів, не пристосованість вбиралень, а також безліч інших незручностей, що заважають людям з інвалідністю відчувати себе повноцінними пацієнтами.
Про це говорили під час засідання обласного комітету для забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Не дивлячись на такий стан речей, щокварталу відповідальні особи подають звіти, під час ознайомлення з якими, може скластися враження, що кількісні показники збільшуються, однак безпосередньо від користувачів пандусами й іншими послугами для людей з обмеженими фізичними можливостями, можна почути, що якісні характеристики залишаються на низькому рівні. Таку вибудувану систему потрібно змінювати, на цьому наголосив заступник голови обласної державної адміністрації Ярослав Лагута:
“Не потрібно для галочки зварити пандус і подати його у звіті. Це потрібно змінювати. Тому я вважаю, що якщо приймає такий об’єкт комісія, не дивлячись на всі будівельні норми й інше, але якщо бордюр не прибраний чи нахил не відповідний то для кого ж тоді за державний кошт це все робиться?”.

Не краща ситуація і з доступністю громадського транспорту для мало мобільних людей. Кількість одиниць транспорту, щоб враховувала їх потреби є надзвичайно малою – всього шість. До прикладу, у Вінниці їх більше 90. Проте певним позитивом є те, що нині суспільство звертає увагу на ці проблеми, обговорює і намагається їх вирішувати:
“В нашій області відпрацьована практика щоквартальних засідань комітету і ми розглядаємо як вирішились питання, що були озвученні на попередніх засіданнях “, – сказала начальник управління праці і соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Корінна.