Микола Томенко: Тіньова конституційна дискусія – неприпустима

6 Липня 2015 11:12
dt.ua

dt.ua

Виступаючи 3 липня у парламенті, народний депутат України Микола Томенко сказав, що в нашій країні вже є тіньова економіка, тіньова політика, а тепер і внесення змін до Основного Закону набувають тіньового характеру.

«Ніхто не говорить про реальний висновок Конституційного Суду, який висловив низку застережень до пропонованих змін, щоправда, лише щодо обмеження недоторканності суддів. Очевидно, суддівська тема Конституційному Суду ближча, оскільки в його складі продовжують працювати судді, які свого часу обґрунтували як законну узурпацію влади Януковичем. Але за будь-яких обставин, ми, згідно з Регламентом, зобов’язані внести зміни і поправки після того, як Конституційний Суд виніс свої застереження. Моя пропозиція наступна: необхідно провести активну публічну дискусію в парламенті щодо змін до Конституції і внести ті поправки, які наберуть, згідно з Регламентом, 150 голосів», – зауважив М. Томенко.

Стосовно механізму обмеження недоторканності суддів, то, на переконання депутата, Верховна Рада має затверджувати точно не пропозиції Адміністрації Президента (передати зняття суддівської недоторканності від Верховної Ради до Вищої ради юстиції).

«Нагадаю, що ВР на всі подання реагувала адекватно (знімала суддівську недоторканність), але частина тих суддів, з яких Рада зняла недоторканність, спокійно працюють суддями і надалі, бо судова система їх захистила. Тому, якщо Вища рада юстиції буде подібні подання розглядати, то жоден суддя не буде притягнутий до кримінальної відповідальності», – вважає М. Томенко.

Що стосується депутатської недоторканності, то в частині притягнення до відповідальності через бізнесову чи іншу корупційну діяльність недоторканність з депутата повинна бути знята. «Натомість депутатський імунітет в частині політичної діяльності, політичних переконань чи політичних висловлювань повинен бути збережений», – зазначив Микола Томенко.

«Така ж сумна історія і з останнім внесенням змін до Конституції Президентом України. Невідомо, хто і в який спосіб виписував остаточну версію цих змін, але загальний висновок сумний: говорячи про посилення ролі місцевого самоврядування, у пропозиціях, внесених Президентом, вибудувана вертикаль своєрідних «смотрящих» з Києва, що мають необмежені права, яким би позаздрили «писарі» конституційних змін для Януковича і Кучми»,- зазначив народний депутат.

«Тому і тут необхідна серйозна суспільна і парламентська дискусія, щоб не допустити ситуації, коли нововведений інститут префектів з необмеженими правами, фактично, повністю знищив би ідею місцевого самоврядування в Україні», – підсумував М. Томенко.