Житомир може стати графіті-столицею України

15 Липня 2015 14:04
1.zt.ua

1.zt.ua

Вже вдруге для житомирян та гостей міста влаштували графіті-екскурсію, під час якої можна було оглянути найкращі роботи і дізнатися більше про їх авторів.

Представника обєднання “ТБДЩ” Віталій Талько відзначає, що вуличне мистецтво  в Житомирі в останні роки почало розвиватися швидкими темпами. Якість та зміст малюнків говорять самі за себе  – їх створювали справжні майстри та професіонали.

Відшукати локації подеколи дуже просто, адже більшість графіті розташовані на центральних вулицях міста, однак значна їх частина  залишається надбанням промислової зони у напрямку Бердичева. Саме звідси раніше і стартував фестиваль “ТБДЩ”, який знову планують провести наприкінці літа цього року.

Стіни закинутих приміщень, а також складів прикрасили кольорові графіті. Малюнки тут продовжують з’являтися і нині, адже графіті-художники з різних міст країни дізнавшись, що в Житомирі є такі гарні майданчики для творчості, час від часу навідуються, щоб залишити тут і свій слід. Талько каже, що попередньо усі деталі вони узгоджують з ним.

Загалом обєднання “ТБДЩ” ще три роки тому розробило своєрідний план, відповідно до якого за кілька років у Житомирі хочуть реалізувати кілька творчих проектів. Вже зараз, за приблизними підрахунками, по місту можна нарахувати кілька десятків пристойних графіті, які викликають інтерес і вже є бажаючі подивитися на них під час екскурсії. Цілком можливо, що Житомир зможе стати графіті-столицею України. Наразі команда “ТБДЩ” працює над цим і залучає своїх колег з інших міст. Важливо, що стріт-арт підтримує й місцева влада.

“Наш девіз – “Підтримуйте або не заважайте”, – наголошує Талько.  – Ми раді будь-якій співпраці та підтримці. Хлопці та дівчата готові втілювати свої задуми та ідеї на стінах нашого міста, але їм треба принаймні витратні матеріали оплатити, забезпечити харчуванням та житлом. Ми не шукаємо когось спеціально, просто в потрібний час потрібні люди збираються в одному місті і починають щось робити. У “Кавоманії” зараз можна придбати магніти з роботами деяких наших друзів графіті-художників, а всі виручені від цього кошти підуть на придбання фарби. На покупців чекає скромна колаборація нашої вибухової команди з відомими райтерами України та Росії. Щира подяка Кирилу Альтеру (Москва), Калькову Андрію (Луцьк), Максиму ТікТаку. (Одеса), Анастасії Савенець (Житомир)”.

До речі, роботи цих людей вже зараз житомиряни можуть побачити по місту та у промзоні.

Серія графіті “Абетка українського міста” від Дмитра Краба лише має кілька перших робіт, але вже популярна. На майбутнє, відзначає Віталій Талько, було б добре створити три вело-парковки – по 10 велосипедів у кожній. Люди брали б  їх на прокат  і могли разом з друзями їздити по місту і знайомитися з “Абеткою” або загалом усіма графіті. Фактично Житомир уже набуває статусу відкритої арт-галереї. До речі, кілька цікавих робіт можна знайти й в арт-просторі “ТБДЩ”, що знаходиться на території промислової зони. Саме там дуже часто відбуваються різноманітні заходи, дискотеки і зустрічі талановитих людей, що роблять культурну погоду.

 

Джерело: 1.zt.ua