Подорож на сніданок до Туреччини, Марокко та Німеччини

5 Серпня 2015 10:01
www.maptour.com.ua

www.maptour.com.ua

Яким має бути сніданок сучасної людини? Кожен з нас може відповісти, що ранкова їжа повинна не тільки легко засвоюватися, але й ефективно насичувати організм. Дослідження доводять: ті, хто не пропускає сніданок, набагато менше схильні до стресу, а робота мозку, витривалість і концентрація уваги збільшується в рази. Також, завдяки сніданку, набагато простіше дотримуватися потрібної дієти протягом дня.

Який сніданок найбільш оптимальний з точки зору дієтології? Основні складові здорового сніданку — це кисломолочний сир, йогурт, сир, чорний хліб, фрукти або сік. Але, незважаючи на це, у кожній країні створювалися свої «правила» та особливості ранкового прийому їжі. Давайте ж познайомимося з ними.

Сніданок по-турецьки

Сніданок по-турецьки складається з найкорисніших і найнеобхідніших продуктів, що найкраще підходять для «зарядки» організму: зерновий хліб, козячий сир, варені яйця, помідори, солодкий перець, маслини та оливки. На десерт — чай із медом.
Сніданок по-турецьки складається з найкорисніших і найнеобхідніших продуктів, що найкраще підходять для «зарядки» організму.

Сніданок по-турецьки складається з найкорисніших і найнеобхідніших продуктів, що найкраще підходять для «зарядки» організму. Фото: S. Alemdar/Getty Images for IMG

Чорний чай — основний елемент турецького сніданку, і навіть чашка кави або стакан соку не можуть замінити його. І хоча в перекладі з турецької «сніданок» означає «до кави», але сьогодні турки п’ють каву під час вечері, а на сніданок — все-таки чай. Чорний чай по-турецьки — дуже міцний і дуже гарячий напій.Якщо говорити про користь чорного чаю, то вона відома з давніх часів. Чорний чай містить кофеїн і танін. При надходженні в організм кофеїн покращує роботу нирок і травної системи, стимулює серцево-судинну систему, а також покращує увагу та концентрацію. Завдяки таніну — іншого різновиду кофеїну — в нашому організмі виробляється певний білок, який допомагає організму побороти запальні процеси у травній системі.
Різноманітність видів турецького чаю.

Різноманітність видів турецького чаю. Фото: Dan Kitwood/Getty Images

Інші позитивні властивості чорного чаю: зміцнення стінок судин, поліпшення мозкового кровообігу, як наслідок — попередження інсульту, поліпшення імунітету, попередження цукрового діабету.

Інший не менш корисний елемент сніданку по-турецьки — яйця. Яйця їдять вареними, смаженими, у вигляді омлету або яєчні з напівсирими жовтками.

орний чай — основний елемент турецького сніданку.Чорний чай — основний елемент турецького сніданку. Фото: Chris Hondros/Getty Images

Сніданок по-німецьки

Традиційний німецький сніданок — зварені не в круту яйця, сосиски або шинка. На десерт — булочка з маслом і джемом. Втім, варіанти сніданків різняться в залежності від регіону. Єдине, без чого не обходиться сніданок справжнього німця, — натуральний сік.

Сніданок по-німецьки. Німці замінюють ранкові сосиски і шинку зерновими пластівцями та мюслями. Сніданок по-німецьки. Німці замінюють ранкові сосиски і шинку зерновими пластівцями та мюслями. Фото: Johannes Simon/Getty Images

Німці уважно ставляться до свого здоров’я (що буквально закладено в їхній генетичній пам’яті) і не забувають, що натуральні соки дуже корисні для здоров’я, оскільки містять багато вітамінів та інших корисних речовин.

Все більше німців обирають здоровий сніданок.Все більше німців обирають здоровий сніданок. Фото: AXEL SCHMIDT/AFP/Getty Images

Як і в багатьох європейських країнах, і в Німеччині, здоровий спосіб життя стає все більш популярним. Мабуть, через це чимало німців замінює ранкові сосиски і шинку зерновими пластівцями та мюслями із сухофруктами, горіхами й тому подібними корисними добавками. А в якості напою до такого здорового сніданку вибирають все ті ж корисні фруктові соки, найчастіше — апельсиновий сік, що містить мінімум цукру і є найбільш корисним для здоров’я.
Єдине, без чого не обходиться сніданок справжнього німця, — натуральний сік.

Єдине, без чого не обходиться сніданок справжнього німця, — натуральний сік. Фото: Ralph Orlowski/Getty Images

Сніданок по-марокканські

Основа справжнього марокканського сніданку — пюреподібна суміш з бобових — джерело бадьорості та здоров’я. Відомо, що страви з бобових культур містять велику кількість білка і є дуже поживними, завдяки такому сніданку ви довго будете відчувати ситість. Страва з бобових доповнюється сирами, випічкою, мигдалем, медом. В якості напою до такого сніданку марокканці вибирають чай, каву або сік.

Як і в Туреччині, в Марокко чай займає важливе місце у ранковому меню. Можна навіть сказати, що для марокканців чай — один з основних напоїв: йому надають перевагу в якості десерту, і просто, щоб втамувати спрагу. Чай п’ють перед, після і між прийомами їжі.

В Марокко чай займає важливе місце у ранковому меню. В Марокко чай займає важливе місце у ранковому меню. Фото: theteaconnection.com

Рецептів чаю по-марокканські безліч, і кожен з них унікальний завдяки різному вибору добавок. В деяких регіонах більше полюбляють чай з молоком.Чай по-марокканські — міцний напій, який заварюється у двох окремих чайниках. В одному — просто міцний чай, в іншому — чай із добавками. В якості таких добавок можуть бути спеції, трави (наприклад, м’ята), апельсинова вода або ефірна олія. Зазвичай в чашку наливають деяку частину з першого чайника і трохи — з іншого. Кожен може змішати напій на свій смак. Такий чай дуже корисний для здоров’я, відмінно бадьорить і піднімає настрій.
Трави та спеції на ринку в Марокко.

Трави та спеції на ринку в Марокко. Фото: Christopher Lee/Getty Images

Джерело: EpochTimes.com.ua