Осіння депресія? Вона нам не страшна!

5 Жовтня 2015 11:08
uamodna.com

uamodna.com

Здається, тільки недавно ми сиділи на березі моря чи річки, ніжилися під палючим сонцем і насолоджувалися відпочинком. Старалися ні про що не думати, вбирати якнайбільше позитивних вражень і зробити безліч незабутніх фотографій. Але час не стоїть на місці. Літо пройшло, а нам залишились тільки спогади і ті кумедні знімки, що зараз прикрашають екрани наших комп’ютерів і мобільних телефонів.

Ми повністю погрузли у роботі, сімейних проблемах чи навчанні. Тепер, як і раніше, на все не вистачає часу, безліч невідкладних справ, а прокинутися зранку – це справжній подвиг. А тут ще й дощ та холодний вітер нагнітає душу. Організм дуже швидко виснажується, настрій чомусь не покращується, зникає бажання чимось займатися і навіть не хочеться виходити з дому. Знайома ситуація? Тоді ви також підхопили синдром осінньої депресії.

Лікарі пояснюють осінню депресію нестачею денного світла, яке дуже необхідне нашому організму. Проте причин може бути безліч, все залежить від нашого способу життя, харчування, здорового чи нездорового сну, ставлення до самого себе та оточуючих, навантаження на роботі після безтурботного відпочинку. Інколи ми самі провокуємо депресію, жаліючи себе чи, навпаки, звинувачуючи в невдачах. Як би там не було, депресія починається з поганого настрою, байдужості до навколишнього світу і незадоволення своїм життям.

Якщо ви думаєте, що можна на декілька днів піддати свій організм цьому психологічному стану, а потім легко повернутися у звичний ритм, то ви дуже помиляєтесь. Депресія завжди позначається на вашому здоров’ї, а передусім на самооцінці. Людина, що депресує, крім свого пригніченого настрою отримує ще й виснажений організм. Відомо, що восени нам потрібно більше вітамінів, адже ми стаємо вразливішими і можемо легко підхопити застуду.

Тому краще не експериментувати, а частіше посміхатися і насолоджуватися життям кожного дня. Час назад не повернути. А скільки всього корисного можна зробити і для себе, і для інших, замість того, щоб впадати у відчай. Ми ж самі відбираємо у себе ці можливості. Слід добре проаналізувати свій звичний день і виділити більше часу на відпочинок. Ви побачите, що й робота стане продуктивнішою. Також не забувайте про здоровий сон і харчування. Вони необхідні для хорошого самопочуття.

Якщо ви все-таки втомились від одноманітних сірих осінніх буднів і хочете урізноманітнити своє життя, то прислухайтеся до цих порад:

  1. Перегляньте свій гардероб, додайте до нього нові речі яскравих кольорів і навіть у похмуру дощову погоду ви будете сяяти і виділятись.
  2. Збагатіться новими враженнями після перегляду кіно чи вистави, візиту в музей чи культурно-мистецький центр. Разом з тим станете ближчими до вічного мистецтва.
  3. Робіть щодня зарядку, запишіться на фітнес чи в тренажерний зал. Спорт не тільки робить нас здоровими, але також сприяє виробленню гормону щастя і вихованню самодисципліни.
  4. Поспілкуйтеся з цікавими людьми, своїми друзями, рідними, сусідами. Можливо хтось підкине вам чудові ідеї на майбутнє.
  5. Пригадайте, чим ви захоплювались в дитинстві. У вас, мабуть, знайдеться хобі, яке приносило задоволення, але на яке завжди бракувало часу. Саме зараз ви можете це виправити.
  6. Розпочніть вивчення нової цікавої мови, китайської наприклад, або вдосконалюйте знання вже відомих вам мов. Це дуже добре тренує пам’ять і розширює кругозір.
  7. Запишіться на танці і здивуйте свою кохану людину пристрасним танго. Можна не тільки навчитись гарно танцювати, але й виробити красиву осанку.

Кажуть, що осінь – найкраща пора для нових починань. Тому бажаю всім натхнення і хорошого настрою. Адже коли людина задоволена своїм життям, ніяка депресія їй не страшна!

Джерело: uamodna