Як обрати безпечну пластикову пляшку за маркуванням

11 Жовтня 2015 21:36

Мінеральна вода, соки, молочні продукти, пиво — все це продається в пластикових пляшках. Але полімери, з яких виготовляють пляшки, містять у собі токсичні елементи. Чи проникають вони в рідину, яку ми споживаємо? Чи перевищують шкідливі речовини допустиму норму, що шкодить здоров’ю?

Фото: econet.ru

На стінках пляшки, якщо придивитися, є позначення — цифра в трикутнику і під ним напис: PET (PETE), HDP (HDPE), PVC (V), LDPE, PP, PS, РС або пластмаса без спеціальних знаків. Важливо розуміти, яку інформацію несуть ці знаки*.

Пластикові пляшки виготовляють із різних полімерів, і потенційно вони можуть завдати шкоди здоров’ю в різному ступені. Щоб зрозуміти, наскільки вони шкідливі, слід звернути увагу на вид пластику, зазначений у нижній частині пляшки.

Види пластику, використовуваного для виготовлення пляшок:

• PET (PETE) — поліетилентерефталат. Це одноразові пляшки. Відносно безпечні, але можуть виділяти в рідину речовини, що порушують гормональний баланс людини, а також важкі метали. Найкраще не зберігати в них воду тривалий час.

• HDP (HDPE) вважається одним з безпечних видів пластика. Фахівці рекомендують, якщо є можливість, купувати мінеральну воду в пляшках із позначенням HDP. З такого матеріалу виготовляють упаковку для шампунів, відбілювачів, мийних засобів.

• PVC (V) — полівінілхлорид. Такий пластик використовують для виготовлення пляшок під олію, для пакування дитячих іграшок, обшивки комп’ютерних кабелів, пластмасових труб для сантехніки, садових шлангів та іншого. Харчова плівка з полівінілхлориду за певних умов виділяє токсичні речовини, тому краще уникати покупки продуктів у пляшках із позначенням PVC і знайти їм відповідну заміну.

• LDPE — поліетилен низької щільності. Вважається одним із безпечних видів пластика. З нього виготовляють пакети для супермаркетів. Вода, налита в пляшку з такого матеріалу, залишається чистою. У неї практично не виділяються речовини з пластику.

• PP — поліпропілен. Як правило, він має білий або напівпрозорий колір. Можливо, це найбезпечніший вид пластику, з нього виготовляють навіть пляшечки для немовлят, а також контейнери для йогурту та інше. Одна з його цінних якостей — термостійкість, він не плавиться під час нагрівання.

• PS — полістирол. Завдяки своїй легкості і міцності, матеріал використовується для виготовлення контейнерів для швидкого харчування, стаканчиків для кави та чаю та іншого одноразового посуду, контейнерів для яєць, для упаковки м’ясних продуктів. Разом із тим, полістирол зовсім не придатний для гарячих продуктів, оскільки в ході нагрівання виділяє токсичні речовини.

• РС або пластмаса без спеціальних знаків — полікарбонат, найнебезпечніший вид пластику. З нього виготовляють пляшки для води і харчові контейнери. Зберігати воду в такій пляшці небезпечно: пластик виділяє речовину бісфенол А, яка руйнує ендокринну систему організму, пригнічує вироблення гормонів, викликає ріст ракових клітин передміхурової залози, порушення імунітету.

Альтернативні рішення:

Фото: Reciclado Creativo/flickr.com

— Щоб захистити себе, купуйте напої, такі як сік, молоко та ін., у пляшках зі скла.

— використовуйте пляшки з екологічного матеріалу, тобто такого, який, на відміну від описаних вище в цій статті, розкладається в природі. Такими себе позиціонують:

·  Ecosoft (1 л, 260 грн);

·  Tupperware (1 л, 189 грн);

·  Kor Delta (750 мл, 479 грн);

·  Vapur (2 шт по 480 мл за 120 грн — пляшки більшого обсягу, які продаються в інтернеті, на жаль, ми не знайшли.

— Поставте у себе вдома фільтр для води.

— Самостійно робіть сік за допомогою соковижималки.

— Якщо ви все ж купили сік, олію, кефір або інші продукти у пластиковій упаковці, перелийте їх для зберігання в скляний посуд.

— Для пластикових пакетів є як мінімум чотири альтернативи.

Що робити з відходами?

Якщо ви все-таки купуєте воду або інші продукти в пластиковій упаковці, подбайте про те, щоб вона не була викинута разом із загальним сміттям, адже пластик переробляється природою сотні й тисячі років, а речовини, які будуть у цьому процесі виділятися, забруднять воду, ґрунт і повітря.

Наразі пластик вже завдав серйозної шкоди навколишньому середовищу. ЗМІ повідомляли, що у Світовому океані плаває близько 270 тисяч тонн пластику, від чого, зокрема, страждають корали Великого бар’єрного рифу.

 

*Інформація про те, чим відрізняються і що означають ті чи інші знаки на пластикових пляшках, взята з econet.ru.