Сім найпоширеніших міфів про дієти

21 Жовтня 2015 15:06
У світі існує безліч дієт та харчових рекомендацій для схуднення. Тож не дивно, що з’явилася велика кількість міфів, які оточують цю тему.

Видання The Independent зібрало сім найпоширеніших міфів про дієти.

Пропуск прийому їжі

Пропускати прийоми їжі не означає, що це призведе до бажаних результатів. Так, вже було доведено в одному із досліджень, що пропук сніданку пов’язаний із ожирінням. За словами Моніки Сієміцки з британської дієтичної асоціації, пропускати прийом їжі погано з двох причин.

По-перше, якщо ви пропустите один прийом їжі то до наступного ви будете дуже голодні і існує імовірність, що з’їсте більше.

По-друге, пропускання обіду чи вечері грає злий жарт із обміном речовин. Трьохразовехарчування тримає його на постійній швидкості.

Продукти зі зниженою жирністю кращі

Знежирені продукти, частіше, мають підвищену кількість цукру, аби компенсувати відсутність жирів. Тому вони є контрпродуктивними.

Сидіти на дієті чи тренуватися у самотності

У двох працювати краще. За словами Моніки, якщо ви намагаєтеся схуднути, то це краще робити у двох. Утім спільна тренажерна зала не дозовляє після тренування два келихи вина та чізкейк.

Калорії

Це галузь, яка весь час призводить до плутанини. “Якщо ви вживаєте багато калорій та не спалюєте їх, ви набиратимете вагу”, – каже Моніка.

Певні продукти, на кшталт печива чи торта, містять “пусті” калорії. Тобто вони там є, але вони не містять поживної цінності. Тож навіть, якщо маленький шматочок торту дозволений добовою нормою, це не вигідно для того, хто сидить на дієті.

“Швидкі” рішення проблеми не дають результат

Дієтичні добавки, таблетки та інші “штуки”, які обіцяють швидкий результат, не мають, утім, довгострокового ефекту.

Крім того, вони не корисні. На думку лікарки, набагато краще просто змінити свій раціон.

Вуглеводи

Ця група продуктів останнім часом має поганеньку репутацію. Складні вуглеводи, наприклад хліб, макаронні вироби і рис, дуже важливі у виробленні енергії. Однак слід обирати цільнозернові продукти.

Крім того, питання тут не у продукті, а у порції та додатків. “Паста сама по собі не калорійна, але сир зверху – уже так”, – додає Моніка.

Заборона продуктових груп

Безглютенові та безлактозні продукти дуже популярні наразі.

“Якщо прибрати глютен, вам не вистачатиме вуглеводів, потрібних для вироблення енергії, а прибравши молочне – ви втрачатимете кальцій та білок, що в свою чергу призводить до серйозних довгострокових наслідків”, – каже Моніка.