3 листопада вшановували преподобного Іларіона

3 листопадаа 2015 09:00
SvitUP.com

SvitUP.com

«Небеса прозорі,
Як глибінь ріки.
Падають, як зорі,
З явора листки.
А над полем нитка
Дзвонить як струна,
Зажурилась квітка —
Чує сніг вона»
Дмитро Павличко

У народі 3 листопада вшановували преподобного Іларіона і спостерігали за погодою: «У листопаді іній на деревах – на морози, а туман – на відлигу».

Іменинники 3 листопада:

Іларіони, Аркадії, Феофіли, Якови.

Ім’я Аркадій має грецьке походження слова «аркадос» і означає жителя Аркадії, області Даньої Греції. У дитинстві Аркадіїв всі люблять. Як батьки, так і всі найближчі родичі постійно захоплюються його талантами та зовнішністю. Дорослі Аркадії завжди відгукуються на прохання допомогти. Вони комунікабельні, неконфліктні та обов’язкові. Однак мають схильність до алкоголю. Попри все, сварки у сім’ї Аркадіїв – рідкість. Люблять маленьких дітей. Однак надміру захоплюється роботою, яка забирає багато часу і шкодить родинним стосункам.

3 листопада народилися:

1898 — Дмитро Фальківський (Левчук), український поет, прозаїк, сценарист. Автор окремих збірок поезій «Чабан», «Обрії», «На пожарищі», «Полісся».

«Очерет мені був за колиску, в болотах я родився і зріс, я люблю свою хату поліську, я люблю свій зажурений ліс. Що там тропіки, пишні Пампаси, загляніть но у душу до нас, я оддав би за неї одразу і Тібет, і Урал, і Кавказ» (Дмитро Фальківський)

3 листопада відзначають:

  • День інженерних військ
  • День ракетних військ і артилерії

Події 3 листопада:

1918 – народне віче у Чернівцях вирішило приєднати Північну Буковину до Радянської України.
1937 — у Соловецькому таборі особливого призначення за вироком Трійки розстріляний Лесь Курбас. У списку «українських буржуазних націоналістів», розстріляних 3 листопада також Микола Куліш, Матвій Яворський, Володимир Чеховський, Валер’ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер’ян Поліщук, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріс, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий та інші. Загалом, в один день за рішенням несудових органів, було страчено понад 100 осіб предствників української інтелігенції — цвіту української нації.

Чи знаєте ви, що:

Для наших предків сволок, так само, як і піч вважався оберегом оселі. Цей дерев’яний брус тримав укупі стіни і стелю, і так само вкупі він повинен був тримати родину. Для цього на сволокові, крім дати побудови хати, вирізьблювали побажання щастя та добра, молитву, хрести. Протягом життя хрести додавали.

Зокрема, у Чистий четвер, повернувшись з церкви, свічкою випалювали хрест аби він уберігав від блискавок. На Водохреща малювали хрести крейдою, на знак освячення оселі святою йорданською водою. Виготовляли сволок з дуба або липи, а піднімали на рушниках. До сволока ж піднімали і дитину перед хрещенням або у день хрещення, для того щоб новий член сім’ї не цурався свого роду.

«Рідна країна»