Україна повинна із «держави-сміття» перетворитися на державу з цивілізованою утилізацією відходів

8 листопадаа 2015 10:31

40

На цьому наголосив Голова Комітету ВР з питань екологічної політики Микола Томенко сьогодні під час круглого столу, присвяченого обговоренню законопроектів у сфері поводження з відходами.

Микола Томенко звернув увагу на те, що сьогодні Україна, на жаль, є лідером країн в умовному індексу «країни-сміття». Для прикладу від назвав, що в нашій державі 95% побутових відходів захоронюється на звалищах, існує 6 147 офіційних звалищ, а більше 30 000 – стихійних. Крім того, відсутні полігони та сміттєпереробні заводи, інформація щодо їх технічного стану, а також достовірна інформація щодо кількості побутових відходів.

Голова Комітету нагадав, що Україна, відповідно до міжнародних зобов’язань, у 2020 році не матиме права захоронювати не перероблені відходи. «Водночас, на сьогодні наша держава взагалі нічого не зробила у цьому напрямку. Тому наше завдання – визначити стратегію, якою буде рухатись Україна у цій сфері, вибудувати відповідну управлінську модель з ключовим значенням та відповідним фінансуванням органів місцевого самоврядування, а також ухвалити відповідні законопроекти», – зазначив М. Томенко.

Він повідомив, що на сьогодні підготовлено 8 проектів закону щодо утилізації відходів. «Хотілося, щоб ми залишили з них три, які би стосувалися екологічного, бюджетного та податкового аспекту, і якнайшвидше вийшли на визначення чітких правил гри для того, щоб використати європейський досвід та сформувати таку систему роботи, яка би дозволила вийти бодай на середньоєвропейські показники, де не більше 30% сміття захоронюється, а решта – переробляється», – підсумував М. Томенко.