Більша заробітня плата та відеокамери: пункти нового Трудового кодексу

10 листопадаа 2015 10:52

29

5 Листопада Верховна Рада в першому читанні прийнятий новий Трудовий кодекс.

У схваленому депутатами варіанті Трудового кодексу (зараз країна живе за кодексом 1971) не ввійшла поправка, яка повинна була розширити антидискримінаційні норми, зокрема, щодо ЛГБТ-спільноти. Але це ще не остаточне рішення. Після першого читання законопроект відправлять на експертизу в Міжнародну організацію праці. Висновки цієї експертизи врахують при підготовці документа до другого читання. Автори законопроекту кажуть, що новий кодекс може набути чинності 1 січня 2016 року.

Головні зміни до Трудового кодексу

При прийомі на роботу обов’язковим стане укладення письмового трудового договору між роботодавцем і співробітником. Зараз це відбувається за згодою обох сторін.

***

Вагітні жінки не відбуватимуть випробувальний термін при прийомі на роботу.

***

Причиною звільнення співробітника може стати розголошення службової таємниці, грубе порушення правил техніки безпеки, недостатня кваліфікація. Зараз начальник може звільнити співробітника лише за пияцтво, прогули і злодійство.

***

Трудовий тиждень не буде перевищувати 40 робочих годин, а при шкідливих умовах виробництва – 36 годин. При письмовій згоді співробітника кількість годин може бути збільшено до 44. У цьому випадку за кожну годину понаднормової роботи співробітнику будуть платити в три рази більше. Зараз понаднормовий тариф – в два рази вище звичайного. При необхідності працювати з 22:00 до 6:00 оплата робочого часу зросте на 30% (зараз – на 20%).

***

Вводиться поняття гнучкого графіка і можливості роботи по ньому. Іншими словами, відпрацьований час буде фіксуватися, але основним критерієм при таких умовах стане якісне виконання роботи в термін.

***

Чоловіки і жінки з рівним досвідом роботи і аналогічними обов’язками отримуватимуть однакові зарплати. Зараз це питання не регламентується.

***

Керівникам дозволять стежити за співробітниками за допомогою відеокамер. При цьому працівники повинні бути попереджені про це, а камери забороняється встановлювати в приміщеннях, де відеоспостереження може принизити гідність людини. Наприклад, у вбиральні. Зараз можливість відеоспостереження не прописана в Трудовому кодексі.

***

Щорічну відпустку збільшать з 24 до 28 днів. Обідня перерва теж буде регламентована – не менше ніж 30 хвилин, але не більше двох годин. У новому проекті прописано, що працівник має право на короткі перерви протягом дня.

***

Розмір вихідної допомоги працівника у разі скорочення буде збільшений. Сума залежить від стажу співробітника.