11 листопада вшановували Анастасія-вівчарника

11 листопадаа 2015 03:49
dyvensvit.org

dyvensvit.org

Скільки української мовної території, стільки й української державності. 

Іван Заєць

У народі 11 листопада вшановували Анастасія-вівчарника, покровителя овець. Цього дня віддячували вівчарам за те, що вони добре випасали і берегли овець, гарними обідами та платньою. Також від цього часу починали стрижку овець.

За церковним календарем 11 листопада вшановують великомученицю Анастасію Римлянку, преподобного Аврамія затворника і блаженну Марію. Мучеників Клавдія, Астерія, Неона і Феоніли та преподобної Анни.

Іменинники 11 листопада:

Анастасії, Марії, Клавдії та Анни.

Ім’я Анастасія – жіноча форма чоловічого імені Анастасій, що означає “повернення до життя”. Настуня (зменшення від Анастасії) – найпоширеніше ім’я героїнь казок. І, можливо, тому в уяві більшості людей всі дівчатка з таким ім’ям повинні бути чарівні, розумні та ніжні. Власне, здебільшого Настуні відповідають таким критеріям. Вони улюблениці всіх родичів та друзів. Мають гарну уяву. Однак беззахисні перед злими та хитрими людьми і саме тому потребують захисту і підтримки. Дорослі Анастасії можуть бути гарними акторками, виховательками та лікарями. Її тонке відчуття світу допомагає встановлювати щирі стосунки з оточуючими.

11 листопада народилися:

1919 – Юхим Березін (сценічний псевдонім — Штепсель), відомий артист розмовного жанру. Дует Штепсель і Тарапунька з’явився у 1946, користувався надзвичайною популярністю в СРСР і проіснував протягом 40 років.

1922 – Платон Білецький, український мистецтвознавець, педагог. Автор книг з теорії та історії українського та світового мистецтва і спогадів, досліджень про творчість Т. Шевченка і спогадів, присвячених О. Білецькому.

Чи знаєте ви, що:

  • У Південній Кореї заборонені шлюби між людьми з однаковими прізвищами.
  • У державі Того чоловік, який зробив комплімент жінці, зобов’язаний з нею одружитися.
  • У деяких регіонах держави Малайя жінки утримують гареми чоловіків.

“Рідна країна”