Про що просять в “електронних петиціях” Житомиряни

11 листопадаа 2015 08:34
1.zt.ua

1.zt.ua

На веб-сайті Житомирської міської ради з початку листопада запрацював новий сервіс «Електронні петиції».

За тиждень житомиряни вже зареєстрували 63 петиції, кожна з яких має певну кількість підписів. Раніше повідомлялося, що збір підписів на підтримку відповідної електронної петиції здійснюється протягом трьох місяців. Якщо звернення отримало на свою підтримку 250 підписів, його розгляд здійснюватиметься невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок його розгляду.

Варто зауважити, що подати петицію може будь-хто із мешканців міста завдяки змінам до Закону України «Про звернення громадян».

В електронній петиції має бути викладено суть звернення, зазначено прізвище, ім’я, по батькові автора (ініціатора) електронної петиції, адресу електронної пошти.

У списку петицій до Житомирської міськради можна обрати «найпопулярніші» та «найсвіжіші», а також ті, які не особливо користуються підтримкою.

Загалом, автори петицій просять заборонити спалювання листя і сміття на стихійних звалищах, встановити урни на зупинках громадського транспорту, відремонтувати дороги і тротуари, провести громадське обговорення перейменування вулиць, змешити кількість маршруток по Київській, вирішити питання із безпритульними собаками і квітковим ринком, зменшити вартість проїзду в маршрутках, прибрати чи впорядкувати зовнішню рекламу, встановити освітлення на переходах і футбольні майданчики, відмінити ліфтові картки, розвинути вело-інфраструктуру міста, ознайомлювати з результатами голосування депутатів міськради, та інші.

Разом з тим, серед зареєстрованих петицій, є пропозиції закрити газету «Субота», бо «вона вже звикла в своїх матеріалах обливати брудом наше місто та його жителів, спричинивши цим низку судових звернень», а ще – звільнити заступника міського голови Євгенія Демчика та «сприяти притягненню останнього до криміналної відповідальності за всі факти зловживань, вчинених ним на посаді заступника міського голови».

Є також петиція, де просять «демонтувати залізяку на Михайлівській», бо «вона виглядає жахливо, небезпечна для дітей, а також обмежує простір для пересування на єдиній пішоходній вулиці Житомира. В той же час лавки можна залишити, але підібрати для них більш відповідне місце».

Подана петиції і про автоматичне заповнення обхідного листа після завершення навчання у ЖДТУ, а також зареєстрована ініціатива з вимогою облагородити набережну в парку Гагаріна, реконструювати Музей природи, синхронізувати послідовну роботу світлофорів, створити Центр гідрокінезотерапії.

Водночас, вже 7 петицій мають від 110 до 213 підписів, хоча до завершення етапу збору підписів ще мають більше двох місяців.

Петиція «Встановлення пам’ятника або стели на Соборному майдані бійцям, полеглим у боротьбі з московським окупантом та сепаратистами, воїнам нашої славетної 95 бригади та добровольців різних батальйонів, воїнам ЗСУ Житомирської області» нині має 49 підписів.

Юлія ДЕМУСЬ

 

Джерело: 1.zt.ua