Поради житомирського юриста: як себе поводити на допиті

12 листопадаа 2015 10:37

38

У своєму блозі директор ТОВ «Юридична фірма «Еталон» Олексій Ясюнецький надає поради як поводити себе при допиті.

Виклик на допит може бути пов’язаний із необхідністю відібрання пояснень, для з’ясування обставин, встановлення яких необхідне у кримінальному провадженні.

Викликати можуть не лише повістками. Чинний Кримінальний процесуальний кодекс України (далі КПК України) передбачає можливість виклику в кримінальному провадженні у тому числі й за допомогою телефону, факсимільного зв’язку, електронною поштою. На практиці зазвичай це відбувається шляхом вручення (надіслання поштою) повістки або по телефону.

Якщо Вас викликають на допит до слідчого, передусім варто поцікавитися з приводу яких обставин здійснюється виклик  і у якості кого (свідка, підозрюваного) та встановити особу слідчого (посаду, місце роботи, ПІБ). У подальшому слід узгодити (!) дату і час Вашого з’явлення на допит. Відповідно до ч.8 ст.135 КПК України особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом.

Тому необхідно переконатися чи дотримані строки виклику. Звісно можна з’явитися на допит і до спливу триденного строку, але за Вашою згодою. Як на мене, краще використати цей час для того щоб запросити адвоката та підготуватися до допиту.

На допит краще йти з адвокатом. При цьому необхідно пам’ятати, що на питання слідчого будете відповідати Ви, а не адвокат. Функція адвоката – надавати правову допомогу і не допускати порушення Ваших прав. Сама по собі присутність адвоката стримує слідчого від протиправних дій, навіть якщо адвокат не відрізняється наполегливістю у захисті. Право на захист – це гарантоване Конституцією України (ст.59). Слід пам’ятати, що в регіонах України діють центри з надання безкоштовної правової допомоги. У Житомирі такий центр розташований за адресою: майдан Соборний 1.  Втім, іноді допит носить формальний характер і послуги адвоката не є вкрай необхідними.

Перед початком допиту, слідчий повинен пояснити з якого приводу Вас викликано, встановити Ваші анкетні дані та роз’ясни права. Роз’яснення прав на практиці відбувається шляхом надання для ознайомлення і підпису бланків протоколу допиту, де надруковані витяги з Конституції України, КПК України та Кримінального кодексу України.

На що варто звернути увагу. Частина перша статті 63 Конституції України: особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

Також право відмови свідка давати покази передбачена ст. 66 КПК України.

Тобто Ви можете відмовитися давати покази щодо себе та Ваших близьких. Зловживати цією нормою не слід, якщо Ви законослухняні й Вам нічого приховувати від слідства, краще давати покази.

Разом з тим, якщо Ви прийшли на допит без адвоката і відчуваєте тиск з боку слідчого, хвилювання,  тощо, можна відмовитися від дачі показів, наприклад з таким формулюванням: «… на даний час відмовляюсь від дачі показів на підставі статті 63 Конституції України. Бажаю скористатися правом на правову допомогу, яке передбачене статтею 59 Конституції України і давати покази у присутності захисника».

Слідчий не зможе відмовити і перенесе допит на іншу дату, адже у даному випадку Ви користуєтесь Конституційними правами на захист і правом відмови давати покази щодо себе.

Крім того, перед початком допиту Вас попередять про кримінальну відповідальність передбачену статтею 384 Кримінального кодексу України – завідомо неправдиві показання. Завідомо неправдиві показання – це коли Ви надали неправдиві (такі, що не відповідають дійсності, спотворені, перекручені тощо) покази точно знаючи, усвідомлюючи, що вони є неправдиві.

Наприклад, якщо Ви помилились не маючі умислу говорити неправду – такі покази не можуть вважатися завідомо неправдивими. Також особа не несе відповідальність за те, що вона не може щось пригадати, точно вказати і т.д. Оскільки нездатність людського мозку зберігати певну інформацію не є кримінально карним. А от говорити слідчому брехню, знаючи, що це дійсно брехня є злочином.

Після виконання всіх формальностей, до яких також можна віднести роз’яснення права мати перекладача, якщо ви не розумієте мову, якою здійснюється допит і т.д.  починається безпосередньо допит.

Можливий варіант, коли слідчий запропонує Вам розповісти у довільній формі про обставини, які його цікавлять. Або поставить конкретні питання з приводу обставин, подій, осіб і т.д. Як вже було зазначено, неправду говорити не слід. Краще говорити правду, незабуваючі про властивість людини, щось забувати))). Якщо ви не впевнені в точності/правдивості інформації, обов’язково вкажіть це, не давайте категоричних відповідей.

Допит не може проводитися безперервно більш як дві години і не більше ніж вісім годин на день. Після закінчення допиту, попросіть слідчого, щоб він дав Вам прочитати проект  протоколу допиту. Уважно прочитайте його (навіть якщо Ви прийшли з адвокатом зробіть це особисто). Якщо Ви помітили у протоколі неточності, неповне або спотворене відображення Ваших відповідей тощо – кажіть про це слідчому і вимагайте внесення змін до протоколу допиту. Якщо Ви бажаєте, щось доповнити – доповнюйте в кінці протоколу своїми словами: «Крім того, хочу додати ….».

Лише після того, як Ви і Ваш адвокат прочитали протокол і переконалися, що там все гаразд, його можна підписати.

P.S. У даній публікації наведені поради загального змісту, які стануть у пригоді здебільшого особі, що допитуватиметься у якості свідка. Для підозрюваного/обвинуваченого крім загальних порад є інші, суть яких залежить від кримінального правопорушення та низки обставин.

Джерело: zhitomir.info