Німецький експерт поділився досвідом в децентралізації з Житомирянами

21 листопадаа 2015 10:07
1.zt.ua

1.zt.ua

Про об’єднання маленьких міст у Німеччині розповів житомирянам експерт Міністерства закордонних справ Німеччини Зігурд Троммер. Він взяв участь у подіумній дискусії на тему: «Децентралізація влади. Місцеве самоврядування» .

Розпочав свій виступ гість з розповіді про 3 міста, в розвитку яких він брав безпосередню участь. Особливо цікавим прикладом стало маленьке місто, навколо  якого планувалося об’єднати 33 села. Відповідно, перед адміністрацією постало основне питання: як «морально» об’єднати жителів села та міста, між якими можливі непорозуміння та як пояснити сільським жителям, що їх роль у житті новоствореної громади не другорядна і вони мають брати активну участь у його розвитку.

«Наша країна складається з 16 федеральних земель. Останні в свою чергу діляться на 439 районів і міських округів. Основним податком Німеччини є прибутковий податок, тобто вилучення частини доходу громадянина. Загальна сума зібраного податку становить 20 млрд євро щорічно. Це великі кошти, тому державі вигідно створювати нові робочі місця та залучати все більше людей до роботи. Далі, зібрана сума податків ділиться таким чином: 42% відходить державі, 43% йде на рівень федеральних земель, ще 15% – на громади. Другим по величіні є податок на додану вартість, тобто 19% з кожного продано товару та наданої послуги. Сума сплаченого ПДВ щорічно складає також 20 млрд євро. Також, є податки що збираються на кожному рівні окремо. Наприклад, на рівні держави: податок на автомобіль, тютюн, енергія. Рівень федеральних земель: податок на спадок, пиво, лотерею та кінні перегони. Громади: податок на 2-гу квартиру/помешкання, землю, розваги. Досить цікавим є те, що громади мають право самі вигадувати податки. А взагалі, кожна держава може отримувати гарні податки тільки тоді, коли вона навчиться ними правильно розпоряджатися», – розповів експерт.

Що ж до розподілу обов’язків між 3 ланками «держава-федеральні землі-громади», то в загальному це виглядає таким чином. Держава займається питанням соціального забезпечення, оборони, зовнішніх відносини, розвиток економіки та ін. Федеральні землі піклуються про забезпечення шкіл вчителями, сферу охорони здоров’я, культури та юстиції. Громади – реєстрацією громадян, інфраструктурою та будівництвом шкіл та дитячих садків.

Джерело: 1.zt.ua