В Житомирі обговорювали як правильно робити благодійні внески в школі та контролювати використання коштів

21 листопадаа 2015 12:05

Рік тому в Житомирі стартував проект «Благодійність в освіті – у законному руслі», результатами якого під час прес-конференції 19 листопада поділилися активісти ГО «Демократичний Альянс Жінок», які підрахувати, що дошкільні та загальноосвтіні заклади міста отримують близько 14 мільйонів гривень благодійних внесків від батьків на різноманітні потреби. З цих коштів обліковуються менше 30 %. Куди і як витрачається решта грошей батьки не знають, а ті, хто намагаються з’ясувати це, викликають осуд в інших та надалі мають проблеми.

Втім, переконують активісти, законодавство на стороні батьків. Щоправда, перш ніж віддавати певну суму коштів на потреби класу чи школи, самі батьки мають поцікавитися як це можна зробити у законному руслі і з користю для своїх дітей.

Координатор проекту «Благодійність в освіті у законному руслі» громадської організації «Демократичний альянс жінок» Наталя Слободянюк відзначає, що їй та команді вдалося проаналізувати 29 нормативних актів (закони, постанови, накази), які регулюються питання благодійних внесків.

Вона просить звернути увагу, що кошти від батьків мають надходити на спеціальний рахунок, який має бути у кожного навчального закладу. В рамках проекту було перевірено школи і дитсадки в Житомирі на наявність таких рахунків. Деякі з них такі рахунки мають, але там знаходиться буквально 50-10 гривень.

Слободянюк показала схеми, користуючись якими батьки зможуть правильно робити благодійні внески відповідно до чинного законодавства і матимуть можливість відслідковувати використання коштів.

Також активістка презентувала електронний довідник, який був розроблений після впровадження проекту і проведення деяких перевірок та підрахунків. Видання має три розділи: «Джерела фінансування навчальних закладів», «Способи передачі благодійної батьківської допомоги», «Способи контролю».

Використовуючи здобутий під час проекту досвід, активісти взялися допомагати батькам дошкільнят і школярів – проводять консультації, влаштовують семінари. Зокрема, на один із них запрошують вже 25 листопада о 18.30 за адресою вул. Київська, 3, готель «Україна», 7 поверх, конференц-зал.

«Батьки не знають реальних обсягів своєї допомоги та куди вона використовується, – каже Наталя Слободянюк. – Середній річний внесок по школах – 300 гривень. У дитячих садках – 800 гривень, а в Житомирському центрі творчості дітей та молоді – 500 гривень. Поряд з цим лише 10% батьківських грошей витрачається саме на навчально-виховну діяльність закладу, коли законом передбачено, що туди мають йти усі ці кошти. Натомість, керівники шкіл і садочків вважають, що благодійні внески – це гроші на господарську та інші види діяльності освітніх закладів.

Юлія ДЕМУСЬ

Джерело: 1.zt.ua