5 цікавих фактів про Android

23 листопадаа 2015 12:30

Публічна історія операційної системи Android розпочалася восени 2008-го року з телефону HTC Dream. Практично одночасно з нею з’явилася Apple iOS, початок шляху мобільного операційки від Google був важким і невпевненим, проте завдяки швидко зростаючому асортименту смартфонів, доступною ціною і стрімкого зростання програм в Android Market, Android досить скоро закріпила за собою звання мобільної ОС номер один.

Минуло шість років. Зараз Android є монополістом ринку – більше 80% пристроїв у всьому світі працюють саме під її управлінням. З’явилося безліч тематичних співтовариств, а найвідданіші користувачі, здавалося б, знають про Android все. Ось вам ще п’ять маловідомих, але цікавих фактів, які, можливо, доповнять ваші знання.

1. Спочатку Android створювалася для встановлення на цифрові камери

00

Всі знають, що Google купила проект мобільної операційної системи у Енді Рубіна, який на сьогодні залишив компанію. Однак ще за рік до покупки Google’ом Анадроід була зовсім не мобільною, оскільки Рубін планував встановлювати ОС тільки на цифрові фото- і відеокамери. Доленосним для проекту стало вчасне розуміння розробником того, що майбутнє в руках смартфонів, і в результаті розробка була підкоригована.

До цифрових камер Android дісталася всього кілька років тому. Першопрохідцями в цій галузі стали Nikon, які восени 2012-го випустили модель Nikon Coolpix S800c, і Samsung, яка через кілька місяців представила необгрунтовано дорогу  дорогу Galaxy Camera.

2. Великі виробники на початку не сприймали Android серйозно

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У 2007-му році, коли Google оголосила про початок розробок нової мобільної платформи, а Apple ледве встигла випустити iPhone, ринок смартфонів ділили між собою Symbian, Windows Mobile, BlackBerry і Palm. Представники Nokia, на той час найбільшої компанії-виробника телефонів, заявили, що Android не несе жодної загрози для Symbian, а в Microsoft не розуміли, на що взагалі може розраховувати новий гравець.

«За дев’ять років нашої присутності на ринку ми бачили більше десятка нових мобільних систем, про які говорили як про вбивць Symbian. Ми поважаємо сторонніх розробників і серйозно ставимося до їх заявок, але у нас є хороша платформа, надійні телефони і багатий накопичений досвід … Спроби створити якийсь стандарт на базі ядра Linux ми вже бачили … Але Linux занадто фрагментована і некерована », – говорили в 2007- му році про Android в Nokia.

За іронією долі, саме Android спричинила і закриття Symbian, і загибель Nokia. Фактично, з цієї ж причини закрилися і всі інші перераховані вище проекти, які, як здавалося тоді, не зможе посунути ніяка інша ОС для мобільних пристроїв. На зміну Windows Mobile і Symbian прийшла Windows Phone, Blackberry також випустила нову ОС, а Андроїд відчуває себе все більш впевненіше і тільки нарощує відрив від конкурентів.

3. Android — найбільш швидкозростаюча операційна система

1

Всього через п’ять років після випуску першого «гуглофона», аудиторія активних користувачів Андроїд перевищила один мільярд. Даний показник дозволяє називати ОС найбільш швидкозростаючою не тільки серед мобільних конкурентів, але серед усіх існуючих операційних систем в цілому. Для розуміння масштабів популярності платформи, Apple було потрібно шість років часу, щоб наростити базу з 700 мільйонів користувачів iOS. Та ж сама Symbian об’єднала під своєю символікою 450 мільйонів за 11 років.

4. Android встановлена в найбільшій кількості типів пристроїв

0

Хоча основним напрямком Андроїд є смартфони та планшети, вона також успішно використовується в годинах, побутовій техніці, камерах, телевізорах, автомобілях, окулярах, ігрових консолях, спортивних тренажерах, деяких медичних пристроях. Жодна інша мобільна ОС похвалитися такою універсальністю не може.

5. Логотип Android придумала жінка з слов’янським корінням

0

Улюблений мільйонами символ операційної системи і він же – один з найбільш впізнаваних брендів у світі, придумала в 2007-му році дизайнер Ірина Блок, яка в той час жила і працювала в США.

Джерело: DroidGeek.RU