Уряд планує 11 грудня провести брифінг Яценюка, а не представлення щорічного звіту?

30 листопадаа 2015 12:34
youtube.com

youtube.com

Народний депутат України Микола Томенко під час свого виступу на брифінгу у парламенті звернув увагу на те, що ні керівництво уряду, ні керівництво парламенту досі не увійшло у правовий режим розгляду Звіту Уряду за результатами його річної діяльності.

«Прем’єр-міністр заявив про намір «звітувати» 11 грудня у Верховній Раді, але не зробив того, що передбачено спеціальною процедурою, закріпленою у чинному законодавстві», – зазначив М. Томенко.

Так, згідно зі п. 4 ст. 228 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», «щорічний звіт Кабінету Міністрів України про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України не пізніш як за 15 днів до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради передається комітетам, а також надається народним депутатам».

«Тож, якщо рахувати 15 робочих днів, то такий Звіт має вже бути на розгляді у комітетах, якщо – календарні дні, то Звіт Уряду повинен бути переданий депутатам вже завтра», – наголосив М. Томенко.

«Усі депутати, члени парламентських фракцій і комітетів, повинні ознайомитись із цим Звітом, і 11 грудня після заслуховування доповіді прем’єр-міністра мають бути заслухані співдоповіді комітетів та проведена повна процедура обговорення Звіту (відповідно до п.6 ст. 228 Регламенту Верховної Ради)», – зауважив народний депутат.

Далі, за підсумками цього обговорення Верховна Рада приймає відповідну постанову. У разі, якщо діяльність Кабінету Міністрів України визнана незадовільною, Верховна Рада може прийняти резолюцію недовіри Кабінету Міністрів України без додаткового включення цього питання до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради, зауважує М. Томенко.

«Тож, хочу звернутися до Голови Верховної Ради України з вимогою поінформувати Прем’єр-міністра і Кабмін, що для розгляду так званого щорічного Звіту Уряду народні депутати повинні невідкладно, вже завтра, отримати від Кабміну письмовий документ про хід та результати виконання Програми діяльності Уряду. А також – просити всіх депутатів на наступному тижні на засіданнях парламентських комітетів вивчити Звіт Уряду Яценюка і винести відповідні рішення. А 11 грудня вже розглянути цей звіт не за процедурою «години уряду», а за повною процедурою, як це передбачено чинним законодавством», – підсумував Микола Томенко.