Історія з відмовою від звіту уряду ще раз підтверджує, що ВР перетворили на «сигнальний парламент»

11 Грудня 2015 10:05
unian.ua

unian.ua

Коментуючи парламентським журналістам ініціативу трьох фракцій заслухати звіт Кабміну не 11 грудня, а після розгляду держбюджету на 2016 рік та прийняття Податкового кодексу, народний депутат Микола Томенко зазначив, що, на жаль, нинішню Верховну Раду перетворили на «сигнальний парламент».

«Я вже місяць говорив про те, що керівництво уряду і парламенту погодило хитру схему для довірливих депутатів і журналістів, як 11 грудня уникнути передбаченої законом процедури звіту уряду. Була придумана схема звітування Кабміну у формі «години запитань до уряду» – тобто, фактично, прес-конференції чи шоу А. Яценюка в парламенті. А тепер цю «хитру схему» ще й відтермінували: пропонують «заслуховувати» прем’єра після ухвалення Податкового кодексу і бюджету на 2016 рік», – зазначив М. Томенко.

«По-перше, одне й інше – це абсолютно різні речі. Уряд повинен спершу прозвітувати за те, що відбулося в країні за рік його роботи. По-друге, стосовно бюджету і податкового кодексу, то це – окрема система відповідальності, тобто уряд має відповідати за адекватний чи неадекватний бюджет і податкову політику в державі. До речі, нагадаю, що вже рік, як діє нова податкова система уряду Яценюка, за яку голосували разом із бюджетом на 2015 рік у грудні минулого року», – зауважив М. Томенко.

«Натомість, складається враження, що Верховна Рада цього скликання, дійсно, перетворена на «сигнальний парламент», який 90% своїх голосувань проводить в режимі сигнальних, оскільки до цих пір боїться не набрати 226 голосів», – зазначив М. Томенко.

І друга функція нинішнього парламенту – випускання пари і “подача сигналів” своїм виборцям через партійні промови, вважає народний депутат.

«На жаль, нинішній парламент жодним чином не схожий на єдиний орган законодавчої влади в Україні, який ухвалює і контролює виконання ухвалених ним рішень, як це передбачено Конституцією України» – підсумував Микола Томенко.