Микола Томенко: Передача Держагентства водних ресурсів під управління МінАПК – неприпустима

17 Січня 2016 10:28
tomenko.ua

tomenko.ua

Учасники робочої наради Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування на ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи висловили крайню стурбованість інформацією, розміщеною на Урядовому порталі, про те, що Кабінетом Міністрів України передбачена «передача Державного агентства водних ресурсів України до системи Мінагрополітики з покладанням на нього відповідальності як за подачу води, так і за ефективне використання зрошуваних земель. Передбачається також докорінна реформа на всіх рівнях управління Держводагентства та його децентралізація».

У зв’язку з цим, було прийнято рішення повторно звернутись до Прем’єр-міністра та Президента України та наголосити на неприпустимості реалізації таких планів через створення загрози для інших галузей економіки та життєдіяльності держави.

Про це повідомив Голова Комітету Микола Томенко.

Він наголосив, що передача Держводагентства під управління МінАПК призведе до дестабілізації системи управління водними ресурсами, до втрати або нівелювання низки державно важливих функцій Держводагентства, які не передбачені у повноваженнях Мінагрополітики. Зокрема, це функції управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів, забезпечення потреб населення та усіх галузей економіки України у водних ресурсах, їх раціональне використання, попередження шкідливої дії вод і ліквідації її наслідків, включаючи протипаводковий захист, виконання природоохоронних заходів, встановлення режимів роботи водосховищ та ставків та здійснення контролю за дотриманням режимів роботи водосховищ, водогосподарських систем і каналів, здійснення моніторингу вод тощо.

«Із загального обсягу повноважень, покладених на Держводагентство, питання, які входять до компетенції Мінагрополітики становлять незначну частку і стосуються переважно питань меліорації. Понад 80% функцій мають екологічну складову та спрямовані на вирішення питань, пов’язаних з водним фактором, що не є властивим для Мінагрополітики і визначено Положенням про Держводагентство. Натомість головним завданням Мінагрополітики є формування політики лише у сфері сільського господарства та продовольчої безпеки держави», – наголошує Микола Томенко.

«Важливим є і те, що адаптація блоку із 6 європейських директив, що входять до сектору «Якість води та управління водними ресурсами, включаючи морське середовище» Угоди про асоціацію між Україною та Європейськими Союзом, здійснюється Мінпририроди через Держводагентство», – зауважив Голова Комітету.

Тож, на його переконання, необхідно зберегти чинний порядок спрямування та координації Кабінетом Міністрів України діяльності Держводагентства через Міністра екології та природних ресурсів України.