До Водохреща потрібно підготуватися духовно та морально

18 Січня 2016 16:17
velychlviv.com

velychlviv.com

До Водохреща, 19 січня, потрібно підготуватися духовно та морально. Тоді купання в ополонці, навіть, при сильних морозах ніякої шкоди здоров’ю не нанесе.

Про це розповідає голова відокремленого підрозділу Федерації плавання України у Житомирській області Микола Крук.

«Перед тим, як зайти в  холодну воду на Водохреще, потрібно прочитати молитву. Треба, щоб людина, яка іде у холодну воду, розуміла, що це принесе їй тільки користь. Пересиджувати у холодній воді не варто. Достатньо буде декілька разів окунутися. Після виходу з води тіло окутає приємний жар», – розповідає спортсмен.

Якщо вирішили зануритися вперше, то краще, щоб поряд були досвідчені люди. Перед зануренням треба розім’ятися в тонкому спортивному костюмі. Для цього потрібно енергійно присісти разів десять, побігати або пострибати хвилин п’ять-десять. Можна змастити шкіру гусячим жиром, щоб вона не пересихала.

Щодо самого купання, то заходити в ополонку, яка до речі має бути не менше, ніж три на два метри, треба поступово. Новачкам не можна бути у воді більше 10 секунд: два-три гребка – і на берег. Після цього потрібно розтерти тіло жорстким рушником, швидко одягнутись і випити склянку гарячого чаю. Також перед зануренням не рекомендується нічого їсти, хіба що шматочок чогось жирного – сала чи риб’ячого жиру. Алкоголь допустимо вживати тільки після повернення додому, причому краще у вигляді глінтвейну. А от вживання “для хоробрості” тільки посилить переохолодження і дасть зайве навантаження на серце.

«Найбільше мерзнуть ноги та голова. Тому коли виходиш з води, потрібно одягати капці, насухо витирати голову та одягати шапку. Інші частини тіла не потребують особливої уваги», – наголосив Крук.

Джерело: 1.zt.ua