Бердичівлянам пообіцяли зменшити кількість недобудов

7 Лютого 2016 14:13

2

Проблема недобудов, як і більшість міст в Україні, не оминула й Бердичева. Тут по 10–20 років у різних частинах міста стоять будівлі, яким так і не судилося стати придатними для життя чи бізнесу. Щодня сотні людей бачать зелені паркани, за якими височіють будинки-привиди. У міській раді Бердичева визнають: усі вони не є окрасою міста. Тут говорять, що їх подальшу долю намагаються вирішити. Цьогоріч обіцяють навіть провести левову частку робіт. “На сьогоднішній день ми активно працюємо з власником готелю “Дружба”.

По даній будівлі прийняли рішення про зміну цільового призначення. Це буде не готель, а житлові кімнати. В нас ще є об’єкт на розі Європейської і Житомирської вулиць – металевий каркас. По ньому теж ведуться роботи, щоб продовжити виконання будівельних робіт. А по Житомирській у двоповерховому будинку теж проводимо роботи, щоб реконструкцію його закінчити у цьому році”, – говорить заступник міського голови Бердичева Михайло Гайченя. Обіцянки – це добре. Але на місці згаданого заступником міського голови Бердичева будинку поки що не видно бодай якоїсь роботи. Паркан тут давно завалився, стіни каркасу будинку сиплються. І усе це – у дворі житлового масиву. Чому так сталося, що недобудови стоять у місті роками? “Коли надавалася земля у власність по Житомирській, 50, ще були зовсім інші часи. Не було обмежень щодо забудови земельних ділянок. Через це у нас сьогодні виникають складнощі.

Важке економічне становище – от на що посилаються у неможливості виконання робіт”, – пояснює Михайло Гайченя. Аби власників недобудов у Бердичеві тримати у тонусі, в міській раді стежать за ситуацію, каже Михайло Гайченя: “З власниками недобудов проводиться не одна конструктивна бесіда щодо того, щоб приступити до початку робіт”. Одна з міських недобудов, якій уже 24 роки, має шанс отримати нове життя. Про це стало відомо на засіданні містобудівної ради. Мексиканська компанія ТОВ “ЄЗНАБІ”, що викупила недобудову, готова взятись за її реконструкцію. На це піде не менше року, але у результаті місто має шанс отримати гарний семиповерховий будинок та торговий центр. Олександр Костенко, головний інженер проекту, говорить: “Першим об’єктом стане закінчення-реконструкція незавершеного 14-поверхового житлового будинку, який є “болячкою” давно. Передбачається на п’яти верхніх поверхах розмістити житлові квартири, а перші два відвести на офісні приміщення”. Загальна площа ділянки, на якій розмістяться будинок і торговий центр – 2 тис. 290 м2.

Сучасний торгово-розважальний центр хочуть назвати “Канкун Плаза”, на честь одного з мексиканських курортних міст. Декілька експертиз показали: стан недобудови навіть через стільки років задовільний. Тому над нею можна працювати. Члени містобудівної ради одноголосно схвалили ескізні пропозиції майбутнього будівництва. “Забудовник розуміє, що буде сплачувати по його участі при здачі в експлуатацію. Це кошти, які підуть в міський бюджет”, – каже Михайло Гайченя, заступник міського голови. Катерина Потапко, директор ТОВ “ЄЗНАБІ Україна”, переконана: “Це буде хороше місце для міста, яке його освіжить”. За матеріалами “Житомир.today”

Джерело: zt.20minut.ua