Викладачі та студенти Житомирських ПТУ, зібралися для того, щоб їх нарешті не тільки почули

10 Лютого 2016 08:02
1.zt.ua

1.zt.ua

Під такими гаслами розпочинала свою роботу сесія міської ради. Близько сотні людей, а саме викладачі та студенти Житомирських ПТУ, зібралися для того, щоб їх нарешті не тільки почули, а й допомогли. Вимоги незмінні – включення профтехучилищ до мережі управління освіти міської ради. Без цього процесу, майбутнього у даних закладів немає.

Лариса Іщенко, викладач Житомирського вищого професійного технологічного училища: «Я пришла не то чтобы из-за зарплаты. Я хочу, чтобы система цвела, потому что она основа. Основа нашей экономики. Не будет профтехобразования – не будет Украины. Не будет ничего. Вот я вчера посчитала: я (в среднем) получаю 3 тис грн зарплату, депутаты – 60 тис. Тоесть, мненужно работать 2 года на эти деньги, которые он получит за месяц.  Так что, его будут волновать наши проблемы?»

Олег Старинець, директор Житомирського професійного ліцею легкої промисловості: «У нас в середу прийдуть відключати світло. Потім, відключать газ. Системи наші розморозяться. Ми не можемо продовжувати навчальний процес. І тому виходить, що  в цій державі не потрібні робітничі професії? Це не вірно і не правильно. З цим потрібно якось рахуватися. Наступна сесія буде десь через місяць. Тому, якщо сьогодні нас не приймуть в мережу – ми залишимося на узбіччі освіти. На узбіччі життя».

Не витримавши тиску від доведених до відчаю людей, депутати включили питання до порядку денного.

Валентин Арендарчук, начальник управління освіти Житомирської міської ради:«Управління освіти Житомирської міської ради виносить проект рішення щодо включення до мережі закладів управління освіти Житомирської ради професійно-технічні заклади згідно додатку який у вас є. Тобто – 10 ПТУ».

10-ти секундне голосування – і рішення було прийняте під оплески вдячних студентів та викладачів.

Після голосування, слово взяв  народний депутат України Борислав Розенблат. Він запевнив депутатів у тому, що питання по ПТУ переглянуть у Верховній Раді з метою повернення даних навчальних закладів на фінансування з держбюджету.

Борислав Розенблат, народний депутат України: «Ми цю галузь не залишимо і вам буде підтримка. Я розумію, що сьогодні для депутатів дуже боляче віддавати кошти бюджету розвитку нашого міста. Але сьогодні така ситуація. Ми впевнено будемо вам гарантувати, що внесемо зміни до бюджету країни на 2016 рік для того, щоб фінансувати ПТУ все-таки не з місцевих бюджетів, а з держбюджету».

У свою чергу, заступник міського голови Матвій Хренов, зазначив, що найближчим часом питання Житомирських профтехучилищ буде врегульоване. Хоча, за його словами, кошти, що будуть виділені на ПТУ (за попередніми підрахунками, мова йде про 86 млн грн) – були б не зайві й для інших потреб міста.

Матвій Хренов, заступник міського голови: «Я думаю, що питання щодо фінансування не буде дуже відстроченим. Тому що, ми ще в минулому році зарезервували гроші під це. Насправді, гроші в місцевому бюджеті зарезервовані. І я хочу заспокоїти людей. Питання (початок фінансування) буде вирішене найближчими днями. Але я хочу щоб усі зрозуміли, що це кошти з нашого бюджету розвитку. Якщо б рішення Верховної Ради не переклало на нас зобов’язання щодо фінансування ПТУ, то ці гроші можна було б вкласти в дороги, освітлення, покращення матеріально-технічного стану закладів охорони здоров’я тощо. Тобто, це наш бюджет розвитку і сказати що ці кошти лежали і ми не знали що з ними робити – не можна».

Джерело: 1.zt.ua