Як убезпечити свій інформаційний простір – корисні поради

24 Лютого 2016 10:36
dn.ki.court.gov.ua

dn.ki.court.gov.ua

Олена Дерев’янко розповіла про те, як залишатися поінформованим, не потрапивши під вплив маніпуляторів

У сучасному світі інформаційна безпека – проблема не тільки компаній і держав, а й кожного з нас. Щоправда, не стільки в сенсі відбиття інформаційних атак, скільки в сенсі захисту від маніпулятивних впливів тих чи інших компонентів медіапростору.

Інформаційний ландшафт радикально змінився. Тенденція останнього часу – вакханалія слова, а саме:

– Збільшення кількості джерел інформації – за рахунок популярних майданчиків в соціальних мережах і нових інтернет-ЗМІ;
– Зниження якості інформації – екстремально висока суб’єктивність контенту і частка оціночних суджень, відсутність перевірки достовірності інформації;
– Підміна понять, переважання незбалансованих, перенасичених ідеологемами повідомлень.

Навіть людина, що має доступ до інсайдерської інформації національного значення, критично мисляча і така, що адекватно сприймає дійсність, занурюючись в цю каламутну воду, може втратити душевну рівновагу.

Тобто нова, не найприємніша, але неминуча комунікаційна реальність потребує нових компетенцій. Тому що повна відмова від ЗМІ – дещо дивний підхід, що не сприяє особистій ефективності більшості соціально інтегрованих громадян. Зрозуміло, можна гордо заявляти: “Я 10 років не дивлюся телевізор”, і при цьому переглядати youtube-ролики, що представляють собою квінтесенцію ТВ-пропаганди, але навряд чи це чесно щодо самого себе. Набагато більш продуктивна стратегія – виробити екологічну та гігієнічну систему інформаційного обміну із зовнішнім світом.

Почнемо з того, що мас-медіа (і традиційні, і так звані new media) виконують традиційні інформаційні функції. Завдяки їм люди:

Функція 1. Отримують інформацію про нові події
Функція 2. Розважаються
Функція 3. Намагаються зрозуміти своє місце у світі
Функція 4. Дізнаються про соціально схвалювані та не-схвалювані моделі поведінки.

Виходячи з цього, ми можемо сформулювати принципи особистої інформаційної безпеки. Їх можна сформулювати і більше, ніж 9, але це трохи розмиє суть проблематики. Тому обмежимося наступним переліком:

1. Обмежте (принаймні, на свідомому рівні) значимі для себе ролі ЗМІ тільки функціями № 1 і № 2. У сучасному світі не варто покладатися на мас-медіа, з точки зору самоідентифікації та соціальної інтеграції-інтеракції. Ідеологеми та міфологеми занадто ненадійні та оманливі, щоби приймати їх за інструкцію дій.

2. Спробуйте зрозуміти, хто визначає редакційну політику ЗМІ, яким ви довіряєте. І які економічні та політичні (а можливо, і релігійні) інтереси цього суб’єкта.

3. Отримавши будь-яку інформацію, намагайтеся зрозуміти, хто за нею стоїть, які інтереси переслідує, і наскільки ці відомості можуть вплинути саме на ваше майбутнє.

4. Якщо інформація здалася значущою для майбутнього, перегляньте кілька її інтерпретацій. Бажано, в джерелах, що мають різних бенефіціарів і різну редакційну політику. Така перевірка інформації – запорука особистої інформаційної безпеки.

5. Якщо інформація викликає сумнів, не поширюйте її – хіба що обговоріть з компетентними людьми для верифікації. Тому що: 1) ноосфера засмічена відходами людської думки; 2) нам не дано передбачити, чим наше слово відгукнеться; 3) ефект бумеранга примітний тим, що беручи участь у просуванні злісного мема, ми, тим самим, ще більше погіршуємо інформаційну екологію своєї сфери проживання і отримуємо відповідний зворотній зв’язок.

6. Перед тим, як все ж стати носієм інформаційного вірусу, порахуйте до 100. У більшості випадків сучасні маніпуляції суспільною свідомістю розраховані на рефлекторне бажання людини поділитися новиною. Тобто на миттєву продуману реакцію, а не на обдуманий і критично осмислений відгук. Тому розчаруйте маніпуляторів – подумайте, перш ніж клікнути, репостнути, розшерити і т.п.

7. Обережно ставтеся до творів літератури і мистецтва нашого незрозумілого часу. Ідеологеми найкраще впроваджуються саме в цьому форматі.

8. Шукайте історичні аналогії того, що відбувається. Зрозуміло, історія – та ж пропаганда або ж майже пропагандистська рефлексія. Але перевіряючи інформацію, можна отримати цікаві та корисні результати.

9. Читайте хороші книги незаангажованих авторів, що вміють критично мислити. Це чудовий антидот.

Будь-яка правляча верхівка зацікавлена ​​в тому, щоб культивувати у цільових аудиторій інформаційного впливу помилкову свідомість – вигідне для себе уявлення про соціальну реальність. І все це задля цілей, далеких від життєвого благополуччя представників цих аудиторій. Тому порада все та ж – бережіться!

Джерело: UA Modna