Микола Томенко: Охендовський вирішив спростити процедуру імпічменту Президента?

2 Березня 2016 11:40
antikor.com.ua

antikor.com.ua

Є така давня українська політична традиція: як тільки чиновник захоче самовіддано вислужитися перед начальником, так завжди зробить тому «ведмежу послугу». От і наш орденоносний герой, що героїчно обслуговував режим Януковича, вирішив засвідчити фанатичну відданість і нинішньому Президенту та його оточенню.

Про це Микола Томенко написав у своєму блозі на Обозревателе.

Зокрема, він звернув увагу на те, що пояснення Голови ЦВК М. Охендовського стосовно можливості позбавлення народного депутата мандату у випадку його виходу із фракції навіть за відсутності закону, до якого відсилає відповідна стаття Конституції, може призвести до того, що подібний принцип стосуватиметься і процедури імпічменту Президента.

«Очільник ЦВК, напевно, забув, що конституційні закони є важливою складовою нашої конституційної моделі організації влади. Скажімо, подібний принцип, що норми Конституції регламентуються на рівні реалізації, є в більшості розділів Основного Закону. Так, для прикладу: щоб успішно пройти процедуру імпічменту Президента у відповідності до статті 111 Конституції, необхідно було до Регламенту вписати окремий розділ та ще ухвалити й конституційний закон про так звану процедуру імпічменту , а точніше – про спеціальну тимчасову слідчу комісію або комісії. Як відомо, за ухвалення такого закону виступають більшість фракцій парламенту,проте його досі не має. Тому, використовуючи принцип тлумачення Конституції від Охендовського, тепер ПРОЦЕДУРУ ІМПІЧМЕНТУ ПРЕЗИДЕНТА МОЖНА УСПІШНО ПРОВЕСТИ І БЕЗ ЗАКОНУ, бо «є ж стаття в Конституції!», – написав М. Томенко.

Він також зауважив, що навіть у випадку заяви про складання депутатського мандату за власним бажанням не ЦВК, а парламент своїм голосуванням ухвалює відповідне рішення. «Тому, очевидно, що й у випадку можливого позбавлення мандату за політичні переконання чи позицію – це право Верховної Ради, а не ЦВК», – переконаний Микола Томенко.