В Житомирі обговорили пріоритетність реформ, які слід провести в місті

6 Березня 2016 13:42

Про механізми, які слід запровадити у Житомирі для забезпечення участі громадян у вирішенні проблем міста  говорили 1 березня у ході громадської  дискусії «Співпраця влади та громадськості: об’єднання заради реформ».

Про це повідомляє прес-служба міськради.

Під час спілкування представники міської влади, громадськості та міжнародні експерти спільно обговорили пріоритетність реформ, які  слід провести в місті, а також механізми їх реалізації. У дискусії взяли участь депутат міської ради Іван Фурлет, представники виконавчих органів міської ради та громадських організацій, ЗМІ.

Наголошувалося на тому, що свої зусилля міська влада і громадськість мають  об’єднати довкола затвердження нової інноваційної редакції Статуту територіальної громади  міста Житомира та положення про механізми місцевої демократії.

«Місто Житомир – єдиний обласний центр, який не має Статуту територіальної громади», – зауважив Максим Лациба,  експерт з місцевої демократії.

Директор юридичного департаменту міської ради Євген Черниш зазначив, що питання затвердження нової редакції територіальної громади міста є важливим на сьогодні.

«Юридичним департаментом підготовлено проект Статуту територіальної громади, який ми неодноразово узгоджували з Головним територіальним управлінням юстиції в Житомирській області. Сподіваємося, що новий Статут громади Житомира буде найпрогресивнішим. В Статуті має також визначатися питання щодо необхідної кількості голосів електронних петицій. Тому в проекті пропонується встановити 1000 голосів для підтримки електронної петиції»,- зазначив Євген Черниш.

Про інструменти, які необхідно запровадити та які працюють вже в багатьох містах, розповів спікер проекту Іван Лукеря. За його словами, у  нормах статуту слід закласти декілька базових речей – врегулювати, хто може ініціювати захід, закласти порядок ініціювання, порядок проведення організації, порядок ухвалення рішень, а також правові наслідки.  Серед механізмів місцевої демократії слід запровадити Статут територіальної громади та ряд положень, які варто ухвалити як додаток до Статуту, – положення  про місцеві ініціативи, про громадські слухання, про загальні збори, про проведення громадської експертизи, про консультації з громадськістю, про електронні петиції, про порядок звітування міського голови та депутатів міської ради.

Під час зустрічі було презентовано досвід інших міст у сфері залучення громадян до проведення реформ на місцевому рівні та рішення, ухвалені в Ужгороді та Івано-Франківську, які внесені в порядку місцевих ініціатив.

Також у ході дискусії її учасники торкнулися питання  запровадження механізму громадського бюджету участі у Житомирі.

Джерело: 1.zt.ua