Житомирська ОДА розглянула можливі шляхи вирішення проблеми з видобутком бурштину

24 Березня 2016 10:30
zt-news.org.ua

zt-news.org.ua

Голова обласної ради Анжеліка Лабунська розповіла про перспективи боротьби з “бурштиновою мафією”. За її словами, шлях один – переведення видобутку сонячного каменю у законне русло. А от можливостей реалізації є декілька: “Депутати Житомирської обласної ради пішли двома шляхами: є пропозиції від державних підприємств на підставі угод видобуток бурштину перевести в законне русло. Є, з іншої сторони, пропозиція створення комунального підприємства”.

Анжеліка Лабунська наводить цифри – три мільярди доларів на рік втрачають від незаконного видобутку бюджети Житомирської, Рівненської та Волинської областей, а також державний бюджет. При цьому є бажаючі офіційно купувати бурштин і вироби з нього, наприклад, Китай та Об’єднані Арабські Емірати. За словами голови облради, вже ведуться переговори щодо можливості будівництва підприємства, яке займатиметься переробкою бурштину. Найближче завдання – визначитися із формою законного видобутку.

Передбачається, що це питання розглядатимуть депутати на сесії обласної ради. Але до того в планах – проведення громадських слухань у “бурштиновій столиці” області – Олевську: “На тому тижні ми збираємося виїхати в Олевськ, провести там громадські слухання, запросити керівників з Києва та облдержадміністрацію для того, щоб спільно з громадою, з людьми прийняти рішення, яким шляхом ми йдемо. Для нас це податки, для нас це робочі місця. Зараз кажуть що йде велика вода і видобуток бурштину матиме ще більші масштаби. Наша задача – все це привести в законне русло”, – зазначила голова обласної ради Анжеліка Лабунська.