Таємнича коаліція, або Хто керує Україною?

20 Квітня 2016 13:28
foto Wladyslaw Musiienko/facebook.com

foto Wladyslaw Musiienko/facebook.com

Як відомо, Україна є парламентсько-президентською республікою. Отож, інститут коаліції депутатських фракцій є ключовим інститутом влади, який ініціює важливі кадрові призначення, зокрема, визначає кандидатуру прем’єр-міністра, склад уряду, керівництво Верховної Ради. Окрім того, парламентська коаліція здійснює низку ключових управлінських функцій та парламентського контролю.

За таких обставин, якщо сказати популярно, то члени парламентської коаліції є тими людьми, що здійснюють колективне управління сучасною українською державою. З огляду на це, безперечно, надзвичайно важливо знати їхню стратегію діяльності і те, наскільки вони розуміють відповідальність, що стоїть перед ними.

А для пересічних громадян важливо бодай знати – хто ці 237 людей, яких очільники влади позиціонували як своєрідних «спартанців», що вдень і вночі б’ються за українську демократію, економіку та незалежність, а не за посади чи бюджетні кошти.

Проте досі журналісти і експерти не можуть отримати списку цих людей. Де-не-де просочується інформація про те, що до складу нової коаліції увійшли колишні очільники та партійці зі списку «Самопомочі», так звані представники «групи Коломойського» і низка інших «відомих» депутатів.

Але до цих пір, всупереч Конституції, суспільство не знає ні остаточної версії коаліційної угоди, ні програми її діяльності і, тим більше – її учасників.

Тож сподіваємось, що врешті-решт буде розсекречена найбільша таємниця сучасної політики і український народ дізнається прізвища 237 депутатів, що взяли на себе відповідальність за діяльність нового уряду і системи влади сьогодні.

Микола Томенко, доктор політичних наук