Великий понеділок – початок Страсного тижня

25 Квітня 2016 12:05
tochka.net

tochka.net

Сьогодні, 25 квітня, з Великого понеділка починається Страсний тиждень перед Великоднем 2016. Страсний тиждень триватиме до суботи, 30 квітня. Що це за період, з якими подіями він пов’язаний і як поводитися.

Понеділок Великої седмиці – що за день

Великий понеділок
© flickr.com/waitingfortheword

У християн останній тиждень Великого посту називається Страсною (Великою) седмицею. Це найважчий період посту, який присвячений спогадам про наближення Страстей Господніх, а в їжі дотримуються найбільш серйозних обмежень. Кожен день Страсного тижня називається “Великий” або “Страсний” і присвячений певним подіям і притчам, розказаним Ісусом в останні дні Його земного життя.

У Великий понеділок Страсного тижня християни згадують євангельську розповідь про те, як Ісус прокляв дерево смоковниці (інжиру), вкрите зеленим листям, але зовсім безплідне, яке тієї ж миті засохло на очах у Його супутників. Ця подія стала символом прокляття душі, що не приносить духовних плодів – віри, молитви, щирого покаяння і благих справ.

Також згадується старозавітний патріарх Йосип, якого брати продали в рабство до Єгипту, Він є прообразом Ісуса Христа, що прийняв страждання.

Ці теми є головним змістом церковної служби Великого понеділка і відображені в співах у дні Страсного тижня.

Також у Великий понеділок митрополитом покладається початок варіння ароматичної олії миро – особливої церковної святині, яка виготовляється лише один раз на рік, на Страсний тиждень.

Страсний тиждень Великого посту – як люди готувалися до Великодня

Великий понеділок
© Depositphotos

Починаючи з Великого понеділка, і протягом усього Страсного тижня йшла активна підготовка до головного християнського свята Воскресіння Господнього.

У домівках і дворах наводили чистоту і порядок, білили піч і стіни, мили вікна, двері і підлогу, прали фіранки і килимки. Всю брудну роботу потрібно було закінчити до Великодня.

Приблизно з середини Страсного тижня господині починали готувати всілякі закуски і частування на святковий стіл, пекти паски та іншу здобу. При цьому піст на Страсному тижні був більш суворим, тож страви не можна було навіть пробувати.

А Чистий четвер був присвячений водним процедурам, обмиванню до схід сонця і чистим речам. Вважалося, що цього дня вода має особливу силу і змиває з людей усі хвороби.

Як і протягом усього Великого посту, в Страсний тиждень особливо уникали сварок, гучних розмов, веселощів, гулянь і співу.

Джерело: tochka.net