Діти, яких б’ють за непослух батьки, можуть мати психологічні проблеми – дослідження

27 Квітня 2016 13:03
life.pravda.com.ua

life.pravda.com.ua

Малюки, яких батьки б’ють або шмагають, вже дорослими можуть мати проблеми психічного здоров’ячи антисоціальну поведінку.

Труднощі з когнітивними здібностями та посилена агресія — інші ефекти такого виховання, які дослідники помітили, аналізуючи дані 50-річних спостережень за життям 160 тисяч дітей, повідомляє The Independent.

Дані спільного дослідження Техаського університету в Остіні та університету Мічігана також були опубліковані у науковому виданні Journal of Family Psychology.

Вчені використовували термін “прочухан”, що означає “бити дитину по сідницям чи кінцівкам лише своєю відкритою долонею”.

Вдалося з’ясувати, що така “система виховання” батьків негативно впливає на дітей вже у дорослому житті.

Фізичне покарання знижує самооцінку дітей і підштовхує їх до антисоціальної поведінки. Фото choolhours.com.auЙдеться про вищий рівень агресії, більш антисоціальну поведінку, екстерналізацію проблем або навпаки — сильніші внутрішні хвилювання щодо них, більше захворювань психічної сфери, вищий ризик мати погані стосунки з батьками, гірше сприйняття моральних норм та цінностей, які пропонують дитині батьки, гірші когнітивні здібності та набагато нижчу самооцінку.

Дослідники підсумували: “Бити чи шмагати дитину, щоб виправити її погану поведінку, — розповсюджена практика, хоча дискусії щодо ефективності такого виховання та навіть його прийнятності точаться у суспільстві. Аналіз даних, представлений у нашій роботі, доводить, що доказів покращення поведінки дитини немає. Натомість “виховання фізичними методами” асоціюється з 13-ма різними ризиками розвитку особистості”.

“Батьки, які використовують шмагання, вихователі, які його рекомендують, а також законодавці, які його дозволяють, мають знати: немає доказів, що їхні дії справді позитивно впливають на дітей, але є докази спричиненої їм шкоди”.

За даними ЮНІСЕФ, близько 80% дітей в усьому світі регулярно б’ють або шмагають, щоб підтримати дисципліну.

У більшості країн вважається прийнятним карати дитину відкритою пустою долонею так, щоб не лишалось жодних слідів — синців або кровотечі.