Трійця у західних християн: коли і як відзначається свято

22 Травня 2016 14:04
Католицька Трійця в 2016 році: якого числа відзначається і яких традицій дотримуються
Трійця у західних християн
Трійця у західних християн © Depositphotos

Трійця – одне з головних свят у західних і східних християн. Якого числа відзначається Трійця 2016 у західних християн, що означає і які традиції має це свято.

Якого числа випадає Трійця 2016 року, залежить від дати Великодня. Оскільки Великдень щороку святкується в різні дні, то і день Трійці також не має фіксованої дати. Так Трійця 2016 у західних християн відзначається у нинішню неділю, 22 травня.

Трійця в 2016 році: відміна святкування у західних християн і в православ’ї

Трійця у західних християн

Трійця у західних християн © Depositphotos

Трійця у західних християн, на відміну від східних, відзначається на 57-й день після Великодня, тобто наступної неділі після свята П’ятидесятниці (Зішестя Святого Духа).

У православному ж християнстві обидві ці події – і Зішестя Святого Духа на апостолів, і Пресвята Трійця – об’єднані в одне свято.

Що означає свято Трійці

На п’ятдесятий день після Воскресіння Христового апостоли зібралися в Єрусалимі в Сіонській світлиці. І раптом на них у світлі і сяйві зійшов Святий Дух, наділяючи апостолів осяянням і благодаттю. Здійснилося обіцяне Ісусом знамення, і апостоли стали говорити на різних мовах, несучи кожній людині на землі Слово Боже.

Це свято прославляє Святу Трійцю. У вченні як західних, так і східних християн, суть Трійці представляє троїчність Бога в його єдиній сутності, але трьох іпостасях: Бог-Отець – як безначальне Первоначало, Бог-Син – абсолютний Смисл, який був втілений в Ісусі Христі, і Святий Дух – як животворний Початок. Згідно з католицькою доктриною, Третя іпостась Бога походить від Першої та Другої Його іпостасей, а згідно з православ’ям – тільки від Першої.

Традиції свята Трійці у західних християн

Трійця у західних християн

Трійця у західних християн © Depositphotos

В традиції західних християн день Трійці входить до “циклу П’ятидесятниці”.

Першим святом вважається день зішестя Святого Духа. Потім відзначається безпосередньо День Святої Трійці. На 11-й день після П’ятидесятниці вшановується свято Тіла і Крові Христових. На 19-й день відзначається день Пресвятого Серця Ісуса. І завершується цей цикл на 20-й день П’ятидесятниці святом Непорочного Серця Діви Марії.

Джерело: tochka.net