На Трійцю біля хати повинні бути гілки клена, берези, дуба і горобини

17 Червня 2016 12:04

2016rik.pp.ua

2016rik.pp.ua


Завершальним весняним святом в 2016 році стане Трійця, яку в цьому році її відзначають – 19 червня. Інша назва свята – П’ятидесятниця. Причина появи другої назви в тому, що свято настає на 50 день після Великодня.

Як і з багатьма іншими святами, підготовка до Трійці традиційно розпочиналася з прибирання. Господині за день або два до Трійці починали генеральне прибирання в будинку і у дворі, після чого житло прикрашалося зеленими рослинами.
У день Трійці, з самого ранку вся сім’я відправлялася в храм на святкову службу, після чого вже вдома влаштовували святковий обід.

Святкування Трійці триває цілих три дні.

У перший день Трійці, який іменується ще Зеленим воскресінням, люди повинні бути дуже уважні і обережні. Вважається, що гуляють міфічні істоти, такі як русалки, мавки та інша нечиста сила. Тому прийнято прикрашати свої оселі ароматним різнотрав’ям, а ікони – березовими гілками.

Вважається, що в цей день біля будинку обов’язково повинні бути гілки клена, берези, дуба і горобини – адже саме вони здатні захистити від злих людей, а також дарують силу, здоров’я і енергію для подолання перешкод. Через тиждень всі рослини спалювали на багатті.

Відзначали Трійцю в лісах, полях, садах. Співали пісні, грали у веселі ігри. Неодружені дівчата ворожили в цей день на власноруч плетених вінках. Вінки кидали в воду і співали пісні, якщо віночки сходилися, то вважалося, що цього року дівчину засватають.

Вважається, що в святкову ніч знятися віщі сни, яким прийнято надавати особливе значення.

На другий день Трійці, який називається Клечальний понеділок, люди ходили до церкви. Після служби священнослужителі ходили по полях і молилися, просячи Господа захистити урожай.

Третій день Трійці іменується Богодуховим днем. У цей день в селі вибирали найпрекраснішу дівчину, наряджали до невпізнання – різнокольоровими стрічками і вінками, вбирали в святковий одяг. Після цього водили її по дворах, а господарі щедро обдаровували її частуваннями. Також освячували воду в колодязях, щоб очистити її від духу нечистого.

Існували безліч традицій, властивих різним поселенням, але незмінно пов’язаних зі спробами захиститися від русалок. У деяких селищах з настанням ночі пробігали по всьому селу з помелом, в інших – переодягали дівчину в русалку, а потім виганяли її в поле і кидали в жито.

Крім русалок, на думку слов’ян, в цей день прокидався і водяний, якого також потрібно було відлякувати. Для цього всім селом уздовж берега розпалювали багаття, водили хороводи і голосно співали пісні. На ранок же вважалося, що всі нечисті сили прогнали, тому люди з чистою совістю з самого ранку бігли на річку, щоб скупатися.

На Трійцю збирали різні трави, вважалося, що вони мають особливу силу.

Щоб врятуватися від посухи та неврожаю, в цей день прийнято зрошувати квіти і гілки, з якими стояли в храмі своїми слізьми. Дівчата спеціально намагалися розплакатися, щоб краплі потрапили на квіти, після чого їх зберігали цілий рік.

Джерело: 1.zt.ua