Світовий показник спокою 2016: Лише 10 країн світу живуть без конфліктів

17 Червня 2016 11:17
zik.ua

zik.ua

За останні 10 років ми, як ніколи, далеко від миру у світі.

Світ стає все більш небезпечним місцем. На даний час існує всього 10 країн, які можна вважати повністю вільними від конфліктів, – стверджують автори 10-го щорічного Світового показника спокою (СПС).

Загострення конфлікту на Близькому Сході, відсутність вирішення проблеми біженців і збільшення числа смертельних випадків від терористичних актів – усе це сприяло тому, що світ у 2016 році став менш мирним, ніж у 2015 році.

І у світі стало менше країн, які можна вважати по-справжньому спокійними, або, іншими словами, які не беруть участі у будь-яких зовнішніх або внутрішніх конфліктах.

За даними Інституту економіки та миру, аналітичного центру, який презентує показники за останні 10 років, тільки Ботсвана, Чилі, Коста-Ріка, Японія, Маврикій, Панама, Катар, Швейцарія, Уругвай і В’єтнам вільні від конфлікту, – інформує видання The Independent.

Бразилія – країна, яка не потрапила до списку, але щодо неї є серйозні занепокоєння напередодні Олімпійських ігор.

Але, мабуть, найбільш вражаючим результатом у цьогорічному показнику миру є те, наскільки сильно ситуація на Близькому Сході впливає на решту світу і тягне його донизу у питанні миру.

«Якщо ми подивимося на світ у цілому, то він став менш мирним за останні 12 місяців», – сказав Стів Кіллелеа, засновник Світового показника спокою.

«Але якщо не враховувати Близький Схід, світ став би більш спокійним. Це дійсно висуває на перший план вплив Близького Сходу на ситуацію у світі».

Індекс показує, що 81 країна стала більш мирною у минулому році, у той час як ситуація погіршилася для 79 країн.

На відміну від попередніх років, СПС зауважив, що більш мирні країни стають спокійнішими, у той час, як менш мирні країни стають більш нестабільними, призводячи до більшої «нерівності миру» по всьому світу.

«Ключовою причиною цього є наша нездатність вирішувати конфлікти, які виникають», – сказав пан Кіллелеа. «Конфлікти в Афганістані та Іраку тривають вже понад десять років, далі почалася війна у Сирії у 2011, а потім – у Лівії та Ємені».

«Якщо ми візьмемо загиблих на полі бою, їх кількість сягає 112,000, що є найвищим показником за 20 років. Але, знову ж таки, Сирія, Ірак і Афганістан становлять 75% цієї кількості».

Індекс показує, що політична нестабільність загострилася у 39 країнах протягом останніх 12 місяців. Також окремий наголос робиться на Бразилії. Вона опустилася на п’ять позицій – на 105-е місце з 163 країн, які аналізувалися, у зв’язку зі збільшенням числа ув’язнених людей, кількості співробітників служб безпеки, задіяних державою, а також збільшенням терористичної активності.

«Дуже важко спрогнозувати, що буде під час Олімпійських ігор, – сказав пан Кіллелеа. – Це, очевидно, дуже дестабілізує ситуацію».

Ісландія була знову названа найбільш мирною країною у світі, після неї йдуть Данія, Австрія, Нова Зеландія та Португалія. Сирія була знову названа найменш мирною країною.

На запитання про те, чого світу можна навчитися в Ісландії, пан Кіллелеа відповів: «Ми можемо вчитися не лише в Ісландії, а в низки інших країн. Вони практикують те, що ми називаємо позитивний мир, фактори, які створюють і підтримують мирні суспільства».

СПС намагається визначити позитивний мир чисельними критеріями такими, як «сприйняття прав інших осіб», «низький рівень корупції», «вільний потік інформації» та «добре функціонуючий уряд».

«Якщо позитивний мир досить сильний, то показник країни суттєво погіршуватися не буде», – сказав він.

Також індекс визначив, у черговий раз, Європу як найбільш мирний регіон у світі, 7 з 10 топ країн якої, включені у список.

Проте, континент не застрахований від війни – Англія, Франція, Бельгія та інші країни активно беруть участь у зовнішньому конфлікті на Близькому Сході і стикаються зі зростаючою загрозою миру у зв’язку з міжнародним тероризмом.

Джерело: zik.ua