Як їсти фаст-фуд без шкоди для здоров’я

17 Червня 2016 10:47
znaj.ua

znaj.ua

Вчені дослідили більше 15 тисяч чоловік, та визнали, що помірна кількість жирної їжі не завдає такої ж шкоди, як вважалося раніше.

Нездорова їжа не завдає великої шкоди, коли вона поєднується з середземноморською дієтою з високим вмістом фруктів, овочів, риби і нерафінованих продуктів. Про це свідчить нове дослідження вчених. Вони обстежили більш ніж 15 000 чоловік в 39 країнах по всьому світу і виявили, що в той час як Середземноморську дієту пов’язують з більш низьким ризиком серцевих нападів і інсультів, “Західна” дієта з високим вмістом цукерок, солодких напоїв і смажених продуктів не була пов’язана з яким-небудь підвищеним ризиком.

Дослідники з Університету Окленда в Новій Зеландії попросили людей зі стабільною ішемічною хворобою серця заповнити анкету, описати спосіб життя та вказати, коли вони вживають ліки від серця.

Їх також запитали, як часто вони їдять такі групи продуктів, як м’ясо, рибу, молочні продукти, незбиране зерно, фрукти, солодощі, десерти, смажену їжу і солодкі напої.

Потім вони оцінили учасників Середземноморської дієти та Західної дієти за шкалою від 0 до 24.

Згідно з даними дослідження, опублікованого в Європейському журналі серця, коли вони обстежили учасників три з половиною роки по тому вони виявили, що у 10,1 відсотка учасників дослідження трапився інсульт або серцевий напад. Виявилося, що кількість основних серцево-судинних проблем було менше серед людей з балом Середземноморської дієти 15 або нижче.

Але професор Ральф Стюарт, який очолював дослідження, сказав, що вони не побачили жодної залежності між високим балом учасників Західної дієти і оцінкою підвищеної ймовірність серцевих проблем.

Він сказав: “Після поправки на інші чинники, які можуть вплинути на результати, ми виявили, що кожне збільшення на одиницю в показнику Середземноморської дієти було пов’язане з семи-відсотковим скороченням ризику серцевих нападів, інсультів або смерті від серцево-судинних або інших причин у пацієнтів з існуючими серцево-судинних захворювань. На противагу цьому, більше споживання продуктів, які вважаються менш здоровими і більш типовими для західної дієти, не були пов’язані зі збільшенням несприятливих наслідків”.

Це не означає, що люди тепер можуть їсти нездорову їжу безкарно, говорить професор Стюарт. Але, можливо, основна увага повинна бути більше приділена тому, щоб змусити людей їсти більше здорової їжі, а не забороняти їм їсти нездорову.

“У дослідженні не виявили ніяких доказів шкоди від помірного споживання продуктів харчування, таких, як рафіновані вуглеводи, смажена їжа, цукор і солодощі. Проте, оскільки оцінки були відносно сирої, деякі шкоди не можуть бути виключені. Проте, оскільки оцінка є відносно сирою, деяка шкода не може бути виключена”, – сказав він.

Джерело: znaj.ua