У квартплату багатоповерхівок включать зарплату управдома

21 Червня 2016 10:58
boryslav-online.com.ua

boryslav-online.com.ua

До початку липня власники квартир у багатоповерхівках мають створити об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). У разі якщо мешканці не самоорганізуються, головного призначить місцева влада.

Мешканці хвилюються, що після створення об’єднань або призначення головного має підвищитись квартплата. Вартість послуг з управління будинком формують витрати на утримання і ремонт будівлі та прибудинкових територій плюс винагорода управителя, пишеFacenews.

За інформацією директора Департаменту економіки систем життєзабезпечення Наталії Хоцянівської, витрати на утримання мають включати перелік послуг, прописаний у Порядку проведення конкурсу. Про це вона заявила 9 червня під час наради з питань реалізації відповідного закону.

За словами чиновниці, у документі-законі “Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку” прописані мінімально необхідні послуги. Звісно, частину їх можна прибрати із переліку, проте лише за об’єктивних умов експлуатації.

Тобто у ціну на послугу з управління будинком ввійдуть витрати на утримання, технічне осблуговування, витрати на комуналку щодо спільного майна мешканців багатоквартирної будівлі та поточний ремонт. Тим часом капітальний ремонт, реставрацію, реконструкцію та інші витрати зможуть відшкодовувати за умовами окремих договорів, якщо співвласники приймуть відповідне рішення.

Довідка. ОСББ – об’єднання власників житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, яке управляє комплексом нерухомого майна. Основна його мета – покращення утримання житлових будинків і прибудинкової території та отримання якісних комунальних послуг. На відміну від ЖЕКів, ОСББ самостійно визначає рівень квартплати, розмір внесків на утримання будинку, контролює використання квартплати, визначає, як проводити поточний ремонт, контролює його якість тощо.

Джерело: znaj.ua