Паливні брикети з відходів створили українські винахідники

2 листопадаа 2016 11:17

Українські інженери створили повністю автоматизовану пересувну станцію, яка переробляє відходи і робить з них паливні брикети. Ця недорога технологія дозволить компаніям, що спеціалізуються на переробці сміття, працювати з максимальною вигодою для себе.

Фото: Christian Schnettelker/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by/2.0

Проект мобільної переробної станції був представлений у грудні минулого року на Tech Today Hub, передає Вusiness. Сьогодні команда розробників вже має патент на цей винахід.

Станція складається з сортувальної лінії та комплексу, який збільшує калорійність відходів, непридатних для вторинної переробки, а також висушує і дробить отриману суміш. З цієї суміші і готуються пелети або паливні брикети.

Ця розробка допоможе використовувати ту масу твердих побутових відходів (1,6—1,8 тис. ккал), з якої вже взяли цінну вторинну сировину, і яка є низькокалорійною.

У відсортоване сміття входить тонкий пластик та інші типи відходів, які не можуть горіти самі по собі. Для їх утилізації використовують мазут або природний газ. Завдяки новій розробці, масу відсортованого сміття змішують з твердим біопаливом, яким може бути тирса, солома, торф і т.п., у залежності від регіону. Таке змішування «розсіює» токсичні компоненти, і під час горіння в викидах концентрація шкідливих речовин знаходиться в межах норми. В результаті виходить повноцінне паливо для споживача.

Ще одна перевага комплексу — це його мобільність: його можна помістити в стандартні вантажівки і перевезти до місця стихійного звалища. В окремій вантажівці також є мобільна електростанція, що зручно, якщо поруч немає ліній електропередач.

Хоча у порівнянні зі стаціонарними сміттєпереробними станціями, продуктивність мобільного комплексу невелика, але цей недолік цілком компенсується повною автономністю її роботи.

Вартість комплексу — $850 тис., і ще близько $70 тис. може знадобитися на компонування рухомих модулів. Термін окупності — до 4 х років. В Яготині зараз збирається перша експериментальна установка. Вона буде виробляти звичайні паливні брикети з торфу.