У народі 4 листопада вшановували ікону Казанської Божої Матері

4 листопадаа 2016 10:24

«Вишиває осінь на канві зеленій
Золоті квітки.
Квіти оживають, і з дерев спадають
Жовті нагідки.
Яблука і груші падають на землю,
Боки, спини б ють.
Люди їх збирають, у мішки ховають,
Кури їх клюють.
Бавляться дітками, бавляться квітками,
Моляться батьки.
Вишиває осінь на канві зеленій
Золоті квітки»
Олександр Олесь

У народі 4 листопада вшановували ікону Казанської Божої Матері і підмічали: “Якщо на Казанську небо заплаче, то слідом за дощем прийде зима». Адже саме це свято вважалося межею між осінню і зимою. Навіть прислів’я говорило, що до Казанської — не зима, а після неї вже не осінь. Також колись підмічали, сніг на Казанську ліг на сиру землю – чекай ранніх підсніжників. А ще не Казанську колись існувало повір’я: «Хто одружиться на Казанську – буде щасливим».

За церковним календарем 4 листопада вшановують рівноапостольного Аверкія та Казанську і Андроніковську ікони Божої матері.

Іменинники 4 листопада:

Ганна, Єлизавета, Богдан, Оверко, Костянтин.

Ім’я Костянтин має латинське коріння і означає «стійкий, постійний». У дитинстві важко звикає до дитсадка та школи, однак з віком позбавляється комплексу страху. І все ж важко звикає до оточення, тому й друзів має небагато, і всі вони перевірені. Костянтини відповідальні працівники. Своїй справі віддають душу, але можуть хвилюватися через дрібниці. Делікатні. Має чуття прекрасного. Здатен у будь-якій людині побачить прекрасне і відкрити це іншим людям. Однак, може захопитися яскравою ефектною жінкою. Після одруження, відчувши у супутниці духовну порожнину, швидко розчаровується, хоча прощання переживає важко. Дружить з дорослими дітьми.

4 листопада народилися:

1882 — Михайло Білинський, український військовий діяч, контр-адмірал УНР, один з організаторів українського морського міністерства (1919), організатор та командир Дивізії морської піхоти Директорії УНР (1919—1921). Загинув у бою під час Другого зимового походу.

Події 4 листопада:

1848 — відкрито перше у світі метро. Ідею побудувати підземну залізницю для швидкого транспортування городян з одного кінця Лондона до іншого подав адвокат із Сіті Чарльз Пірсон. Перша лінія метро довжиною в 6 кілометрів зв’язувала лондонські вокзали Піддінгтон і Фаррінгдон і називалася Metropolitan Railway, тобто «Столична залізниця». Скорочення цієї довгої назви до п’яти літер і породило усім нам знайоме «метро»

1861 — на Залізничний вокзал у Львові прибув перший на території сучасної України потяг з Відня; цей день вважається початком історії залізниць України.

Чи знаєте ви, що:

Україна стабільно входить до п’ятірки держав з найпотужнішим залізничним транспортом. Більше вантажів залізницями перевозять лише Росія, США, Канада, Китай. Українські залізниці перевозять більше продукції, ніж залізничний транспорт переважної більшості країн Євросоюзу разом узятих.

Один залізничний трансформатор, що використовується для живлення поїздів важить близько 60 тонн, тобто стільки, скільки приблизно важать 60 легкових автомобілів.

«Рідна країна»