Сьогодні Україна та світ відзначають Міжнародний день боротьби з безкарністю

23 листопадаа 2016 12:13

23 листопада у світі вшановують Міжнародний день боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів (The International Day to End Impunity).

Його проголосила ґлобальна асоціація за свободу слова IFEX на знак вшанування пам’яті жертв найсмертоноснішої в історії розправи над репортерами, скоєної у листопаді 2009 року на Філіппінах.

Осмислення цієї драматичної події та її наслідків для світових ЗМІ посідає чільне місце на національних і міжнародних медіа-сайтах.

Комітет захисту журналістів (CPJ) нагадує: «30 місцевих журналістів і 2 працівників медіа стали жертвами серед, принаймні, 57 осіб, убитих під час поїздки філіппінською провінцією Мінданао. Репортери супроводжували автоколону родини та прибічників місцевого політика, який готувався кинути виклик на виборах у губернатори представникові клану Ампатуанів. Вважалося, що присутність журналістів якоюсь  мірою  забезпечить охорону автоколони. На жаль, цього не сталося».

Масове убивство, як свідчать факти, було скоєно на замовлення потужного мафіозного клану  Ампатуанів, який залякуваннями та підкупами постійно «вигравав вибори і перетворив цей віддалений південний реґіон країни на свою вотчину.

Згідно з дослідженням КЗЖ, значною мірою саме через цю масову різанину, яку нарекли їхнім іменем (Ampatuan Massacre), Філіппіни посіли друге місце у світі як найсмертоносніша країна для репортерів. Вони поступилися «пальмою першості» лише Іраку.

Формально масовий судовий процес розпочався 2010 року. На лаві підсудних опинилися 111 осіб зі 195 підозрюваних. Серед них – і члени політично впливового клану. Однак справа зависла череззатяжну тактику та хабарництво деяких представників прокуратори – звинувачення, яке нині розслідує міністерство юстиції.

Уже чотирьох свідків убито. Така ж доля спіткала трьох родичів загиблих.

Свідків звинувачують у дифамації та в інших сфабрикованих звинуваченнях, їхні оселі руйнують.

Представники Феміди, прихильні до правосуддя, зазнають постійних погроз.

Натомість манільський Центр за свободу і відповідальність медіа (CMFR) та інші неурядові організації пояснюють затягування процесу правничими маніпуляцями.

Місцеві журналісти, які висвітлюють процес, зіштовхуються з перешкодами. Так, у вересні агенти служби безпеки та поліціанти без будь-яких пояснень не допустили їх до зали суду.

«Ця масова різанина – подія з чорною відзнакою в історії Філіппін, – наголошує Міжнародна федерація журналістів. – Вона й досі переслідує свободу преси та безпеку репортерів».

Відколи через півроку після масової  різанини до влади прийшов теперішній президент Бенsгно Акіно II1 загинули ще 33 журналісти. Четверо з них – цього року цього року. Однак досьогодні не винесено жодного судового вироку ані замовникам злочину, ані його виконавцям.

«58 убитих – 5 років – 0 правосуддя» – така емблема з’явилася на сайтах NUJP та МФЖ.   Вони не відокремлюють убивство філіппінських медійників від д національної трагедії.

У переддень трагічної річниці було вчинено новий злочин. У засідку, влаштовану групою кілерів, потрапили двоє осіб, які їхали на зустріч з прокурором, щоб дати свідчення у затяжній справі. Один з них загинув на місці через численні кульові поранення, іншого, тяжко враженого,доправлено до лікарні. Поліція виявила на місці  інциденту 27 гільз.

«Остання атака передвіщає, що криваву сторінку в історії нашої країни та журналістики скоро можуть закрити», – говориться у заяві, оприлюдненій Національною спілкою журналістів Філіппін (NUJP).

В.о. директора Азійсько-Тихоокеанського відділу МФЖ Джейн Вортінгтон (Jane Worthington)заявила у Манілі: «У той час, як ми вшановуємо пам’ять загиблих п’ять років тому у масовій різанині, правосуддя не здійснено і безкарність триває. Це викликає обурення».     

Наймасовіша ґлобальна професійна організація спільно з Національною спілкою філіппінських журналістів (NUJP) здійснила інтернаціональну місію в азійську країну.

NUJP провела у зв’язку з трагічною річницею низку меморіальних акцій events, кульмінацією яких стала вечірня варта у Манілі «Мільйон свічок» (The million candle vigil).

На вшанування пам’яті загиблих філіппінських журналістів IFEX створила  світову електронну стіну.

Ініціатор Міжнародного дня проти безкарності провела низку кампаній, зосереджуючи увагу на драматичній події 2009 року на Філіппінах і на випробуваннях, з якими   зіштовхуються відтоді журналісти світу. Ґлобальна організація за свободу слова відзначила, що цього року за рішенням Генеральної Асамблеї ООН вперше було відзначено 2 листопада Міжнародний день ООН за припинення безкарності за злочини проти журналістів (The UN International Day to End Impunity for Crimes Against Journalists).

Доречно нагадати, що відразу після драматичної події, що відбулася у листопаді 2009 року і набула світового розголосу, IFEX спільно з представниками NUJP, регіональних та міжнародних організацій здійснила місію в азійську країну. Шокуючі факти були опубліковані у доповіді, оприлюдненій наступного місяця.

Джерело: newskraine.com.ua